Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aps programforslag: Vil øke skattene med inntil 15 milliarder

Programkomiteen i Arbeiderpartiet går inn for å øke skattene med inntil 15 milliarder kroner i neste periode.

VIL ØKE SKATTENE: Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen mener programkomiteens forslag til skatte- og avgiftsopplegg for neste stortingsperiode har en «gjenkjennelig Ap-profil». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIL ØKE SKATTENE: Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen mener programkomiteens forslag til skatte- og avgiftsopplegg for neste stortingsperiode har en «gjenkjennelig Ap-profil». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi foreslår en moderat økning i skattenivået på inntil 15 milliarder kroner i løpet av fireårsperioden. Det tilsvarer om lag summen av vårt skatteopplegg for 2017 og anslagene for innfasingen av skattereformen, sier Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen til NTB.

Som også Dagens Næringsliv melder onsdag, vil programkomiteen at Ap skal gå til valg til høsten på et avklart skatte- og avgiftsnivå, slik tilfellet var ved de tre foregående stortingsvalgene.

Det er landsmøtet i Arbeiderpartiet som har siste ord i saken.

- Gjenkjennelig

Marthinsen sier forslaget har en gjenkjennelig Ap-profil.

- Tre av fire vil få om lag uendret eller noe lavere inntektsskatt med vårt opplegg, sier hun.

Som NTB allerede har meldt, legges det ikke opp til å gjeninnføre arveavgiften, fordi denne etter Aps mening i liten grad traff dem med de største formuene.

- Selskapsskatten skal reduseres i tråd med skatteforliket, og fagforeningsfradraget skal økes. Om lag halvparten av skatteøkningen legges på høye inntekter og formuer, mens resten fordeler seg på tetting av skattehull og avgifter særlig rettet mot klimautslipp, fortsetter Marthinsen.

Arbeid og fordeling

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det foreslåtte skatteopplegget vil legge til rette for arbeid, verdiskaping og rettferdig fordeling, samtidig som det bidrar til å finansiere velferdsstatens fellesskapsløsninger.

- Vi må sørge for bedre samsvar mellom inntekter og utgifter for å kunne opprettholde vår finansielle evne til å løse de oppgavene vi ønsker å løse i fellesskap, sier Støre.

Han mener Ap har større ambisjoner på dette området enn regjeringspartiene Høyre og Frp.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling