NY VARAORDFØRER: Libe Rieber-Mohn (Ap). Foto: Uffe Frandsen / Dagbladet
NY VARAORDFØRER: Libe Rieber-Mohn (Ap). Foto: Uffe Frandsen / DagbladetVis mer

Ap's Rieber-Mohn blir ny varaordfører i Oslo

Rune Gerhardsen vrakes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Libe Rieber-Mohn er innstilt som ny varaordfører i Oslo, mens Rune Gerhardsen pakker kofferten.

Dermed vraker Arbeiderpartiet Rune Gerhardsen, som stilte mot Høyres ordfører Fabian Stang i kommunevalget.

- Jeg har aldri vært en kandidat, derfor ble jeg veldig overrasket når dette spørsmålet kom opp i forrige uke, sier Gerhardsen til VG Nett.

Ifølge Rieber-Mohn er varaordførervervet bare en symbolsk posisjon.

- Min politiske slagkraft ligger i at jeg er gruppeleder for Arbeiderpartiet, sier hun til VG Nett.

Nytt byråd Høyre fått fire byråder i det nye byrådet i Oslo, i tillegg til byrådslederen, KrF har fått én, mens Venstre sitter med to. I tillegg ser det altså ut til at det største opposisjonspartiet, Arbeiderpartiet, får varaordføreren.

Høyre, Venstre og KrF satte seg ved forhandlingsbordet i slutten av september, og mandag formiddag presenterte byrådsleder Stian Berger Røsland (H) hovedstadens nye byråd.

- Forhandlingene har vært gode og konstruktive. Byrådserklæringen vil bli presentert for bystyret førstkommende onsdag. Mange store og viktige oppgaver venter oss, og vi har selv satt oss store mål, så byrådet starter sitt arbeid umiddelbart, sier Røsland.

Frp trakk seg. Høyre og Fremskrittspartiet har de siste åtte årene sittet i mindretallsbyråd og styrt byen gjennom årlige budsjettforlik. Høyre og Frp har forsøkt å finne tonen sammen om å danne et nytt byråd, men Frp trakk seg fra videre forhandlinger etter at Høyre stilte som krav at det nye Munch-museet skulle oppføres som planlagt.

Høyre snudde seg da mot Venstre og KrF.

(NTB)