Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

APs sametingsgruppe ut mot salg av fiskekvoter

Arbeiderpartiets sametingsgruppe ber Fiskeridepartementet om å reagere mot salg av fiskekvoter innenfor torskefiskeriene. Fiskeriminister Peter Angelsen kjenner ikke til at det foregår salg av torskekvoter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets sametingsgruppe har tatt opp spørsmålet på bakgrunn av salgsannonser for kvoter i Fiskeribladet, og ber Sametinget om å behandle problemet på neste sesjon i februar.

- Jeg kjenner ikke til at fiskekvoter blir omsatt. Det er ikke tillatt. Overføring av torskekvoter må dessuten godkjennes av fiskerimyndighetene, sier fiskeriministeren til NTB.

- Alle vet at kvoter blir omsatt. Hele fiskerietaten med fiskerinemndene i spissen er klar over at det foregår. Fiskeriministeren bør gjøre hjemmeleksa si litt bedre, dersom han ikke er kjent med dette, sier sametingsrepresentant Inge Arne Eriksen (AP) i Alta til NTB.

Kvoter omsettes

- Ingen kvoter er salgbare her i landet, men det som omsettes nå, er kvotene, ikke båtene, sier han. - Det som skjer, er at båtene som blir solgt med kvoter, like etterpå blir solgt igjen - betydelig billigere - uten kvoter. Den som kjøper en billig båt uten kvoter, er ofte en yngre fisker, som kan søke om såkalt rekrutteringskvote.

- Fiskeridepartementet burde reagert på dette for lenge siden, sier Eriksen som advarer mot at denne praksisen får utvikle seg videre slik at den blir en del av systemet. Han viser til Island som et skrekkens eksempel der såkalte kvotebaroner leier ut fiskekvoter til fiskere som ikke har kvoter.

Arbeiderpartiets sametingsgruppe mener at denne utviklingen må bremses.

Eriksen som i dag arbeider ved Fiskeriforskningsinstituttet i Tromsø, var tidligere fisker i 15 år. Da han solgte båten og gikk i land, gikk hans kvote tilbake til staten. I dag arbeider han med beregning av bestanden av kysttorsk.

Han kjenner ikke til i hvor stor utstrekning kvoter blir omsatt.

Uro

Sametingsgruppa til Arbeiderpartiet har med stor uro og til sin forskrekkelse erfart at kvoterettighetene innen torskefiskeriene er blitt omsettelige, heter det i brevet til sametingsrådet. Gruppa viser til eksempler på salgsannonser fra Fiskeribladet i Harstad der det står at torskekvoter er til salgs i Sør-Trøndelag, Nordland og Møre og Romsdal.

- Kvoterettigheter i torskefiskeriene er av vital betydning for bosettingen i kyst- og fjordstrøkene i vår nordligste landsdel og dermed for den samiske bosettingen, skriver sametingsgruppa i brevet.

Sanksjoner

Hvis det foregår salg av kvoter, vil Arbeiderpartiets sametingsgruppe ha bekreftet hvilke sanksjonsmetoder eller straffereaksjoner Fiskeridepartementet vil sette i verk overfor dem som har solgt torskekvoter.

- Kvotesalg er helt ødeleggende for de interesser Sametinget arbeider for, skriver sametingsgruppa.

Arbeiderpartigruppa går inn for å samle alle gode krefter for å motvirke at den felles arv - fiskerettighetene som alle skal kunne eie - blir et verdipapir som lar seg regnskapsmessig avskrive.

- For det skjer i dag, sier Eriksen. - Og skatteetaten må godta avskrivningene.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!