Aps sentralstyre åpner for gasskraftverk

Oslo (NTB-Kjell T. Barøy): Kyoto-avtalen blokkerer ikke for at de to gasskraftverkene på Vestlandet kan bygges og settes i drift. Men utbygger må selv vurdere om gasskraftverkene vil være regningssvarende, sa Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland etter Aps sentralstyremøte mandag ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mot to stemmer vedtok sentralstyret å åpne for bygging av gasskraftverk i Norge, dersom dette bidrar til å redusere forbruket av kullkraft og kjernekraft i Norden.

- Selv om bygging av gasskraftverk vil øke de norske utslippene av klimagassen CO2, kan det bidra til et bedre miljø i Norden, fordi gasskraftverk har lavere utslipp av CO2 enn kullkraftverk, heter det i sentralstyrets vedtak.

De to sentralstyremedlemmene som stemte mot, var AUF-leder Anniken Huitfeldt og stortingsrepresentant Grethe Fossum.

- Regningssvarende

Arbeiderpartiets nestleder Jens Stoltenberg la til at de tall og det bakgrunnsmateriale han har sett så langt, tyder på at det vil være regningssvarende å bygge og sette de to gasskraftverkene i drift.

- Men jeg vil ikke blande roller. Det er utbygger som avgjør om de forretningsmessige rammevilkår er gode nok. Det Aps sentralstyre har slått fast, er at de politiske rammevilkår gir grønt lys for gasskraftverkene, presiserte han.

Vil arbeide mot

AUF-leder Anniken Hutitfeldt sa etter møtet at gasskraft-spørsmålet må utsettes til de internasjonale vilkårene for handel med utslippskvoter er bedre avklart. Det skjer tidligst om ett år, når neste klimakonferanse går av stabelen i Buenos Aires.

Hun varslet at AUF vil fortsette arbeidet for å få gjennomslag for sitt syn i Aps stortingsgruppe så vel som i partiet.