Ap's største fiende

TRONDHEIM (Dagbladet): Her er Arbeiderpartiets argeste fiende i årets valgkamp. Venstre-leder Lars Sponheim snakker så høyt og så mye om Ap's skadevirkninger i det norske samfunnet, at det ikke blir tid til å snakke om Frp, nøkkelpartiet for et borgerlig regjeringssamarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette går på sak og ikke på person, sier Lars Sponheim til Dagbladet.

Men han medgir at både han og andre sentrale Venstre-politikere står i et steilt motsetningsforhold til regjeringspartiet og LO. Heller ikke SV går fri for kritikk.

- Det dreier seg om en ekte følt frustrasjon over Ap og LO. Venstre sier til velgerne: «Du er sjefen.» Ap sier til velgerne: «Vi i Ap's ledelse er sjefene». Det provoserer, sier Venstre-lederen til Dagbladet.

Rustent triangel

Tidligere Venstre-leder Odd Einar Dørum bruker enhver anledning til å kritisere skolestatsråd Trond Giske. Og i går gikk han på talerstolen for å kritisere Ap's holdning til arbeidsinnvandring.

Men lengst gikk Lars Sponheim. I sin landsmøtetale hengte han ut LO-leder Gerd-Liv Valla for en gang å ha vært Stalin-tilhenger, og han hudflettet SVs Hallgeir Langeland som ønsker å gi Nobels fredspris til Fidel Castro.

- Ja, Gerd-Liv Valla og Castro-supporter Hallgeir Langeland fra SV - vi sier det som det er. Det er en skam, brølte Sponheim, og salen svarte med trampeklapp og jubelbrøl.

Sponheim mener at også Ap, ved å være tilbakeholden i spørsmålet om arbeidsinnvandring, avslører lumske holdninger.

- Det rustne triangel av Frp, LO og Ap stenger for arbeidsinnvandring. Dette er faktisk den største trusselen velferdsutviklingen i dag står overfor, mente Sponheim, og la til at det «rustne triangel» er Venstres politiske hovedmotstander.

Forandret Norge

Lars Sponheim er ingen beskjeden mann. Han legger til framfor å trekke fra, og han trives synlig godt når han kommer inn på alt han har gjort for land og folk.

- Venstre fikk gjennomslag i regjeringen, sa Sponheim, og nevnte en rekke saker.

- Forholdet mellom borgerne og staten ble i dramatisk grad bedret i borgerens favør. Store skritt på veien mot å gjøre borgeren til sjefen, sa Sponheim.

Høyre-trøbbel

Mens selv i et parti der velgeren er sjefen, må partilederen fra tid til annen vise at sjefen sjøl bestemmer.

I går ble det klart at svært mange i landsmøtesalen ønsker at Venstre skal bryte med Sp, og heller søke mot Høyre.

- Jeg er overrasket over graden av undertrykk fra salen i samarbeidsspørsmålet. Partiledelsen og jeg mener Venstre først skal arbeide for et sentrumssamarbeid. Dersom det ikke lar seg realisere, bør vi søke regjeringsmakt sammen med Høyre. Det vil skape litt av en situasjon dersom landsmøtets flertall går på tvers av partilederen i dette spørsmålet, sier Sponheim til Dagbladet.

I dag vil han legge hele sin prestisje i å få viljen sin gjennom. Han tror sjefen vinner.

Frp avgjør

Det bare de færreste ønsker å snakke om på Venstres landsmøte, er Frp's rolle etter høstens valg. Venstres ledelse slår fast at Venstre er nøkkelpartiet for borgerlig samarbeid.

- En stemme på Venstre er en stemme på en ny regjering uten Ap, uten Frp, sier Sponheim.

Det han ikke nevner, er Frp's nøkkelrolle for en samarbeidsregjering mellom Venstre, KrF og Høyre, og i enda større grad en sentrumsregjering.