Ap's verdivalg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg er lidenskapelig opptatt av å danne et flertallsstyre etter valget i 2005, men for å få det til må han beile til to partier med vidt forskjellig verdigrunnlag. Det er en vanskelig øvelse. Allerede møter han hard motstand både fra venstre og høyre kant. Kristin Halvorsen beskylder Ap for å drive skittkasting om SVs politikk, mens Dagfinn Høybråten hevder at Ap er for totalitær meningstvang. Bakgrunnen for utfallene fra de to partilederne viser også hvorfor Stoltenbergs strategi kan skaffe ham problemer i egne rekker.

Det er ingen tvil om at SVs verdisyn ligger Ap nærmere enn KrFs, men det er heller ingen tvil om at Ap under Jens Stoltenberg har mer sans for KrFs økonomiske politikk. Derfor havner kraftsosialistene i Ap i tottene på miljø-SV om industripolitikken, mens liberale Ap-folk, ikke minst kvinnebevegelsen, stadig kolliderer med KrF om familiepolitikk. Spørsmålet er hvilke verdier Stoltenberg vil legge mest vekt på, de materielle eller de immaterielle. Til nå kan det se ut som han har undervurdert betydningen av verdikløften mellom Ap og KrF.

Det gjør man ikke i KrF. Høybråten har reagert sterkt på at kvinnebevegelsens leder, Karita Bekkemellem Orheim, foreslo å ta fra Misjonsforbundet offentlig støtte hvis homofile ble nektet medlemskap. Etter at Trond Giske i helga ønsket å vurdere om diskrimineringen av homofile er lovlig, rykket Høybråten ut i Vårt Land i går og sa at utspillene var med på å øke avstanden til KrF og ba Stoltenberg komme med en avklaring. Det beklager neppe den delen av Ap som mener at KrFs holdninger til likestilling, homofile og abort umuliggjør et formelt samarbeid.

I høstens budsjettforlik gjorde Jens Stoltenberg en halvhjertet markering mot kontantstøtten, men han vil ikke la den eller liknende verdispørsmål stå i veien for sitt store politiske prosjekt. Det vil også ha sin pris. Om ikke i kroner og øre, så risikerer han å måtte gå på akkord med grunnleggende Ap-verdier.