AR-15: Disse våpnene ble konfiskert etter angrepet i San Bernardino. De to riflene er av typen AR-15. Foto: NTB Scanpix
AR-15: Disse våpnene ble konfiskert etter angrepet i San Bernardino. De to riflene er av typen AR-15. Foto: NTB ScanpixVis mer

AR-15: Våpenet som igjen og igjen brukes i masseskytinger i USA

- AR-15 er Amerikas rifle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 50 personer ble drept i terrorangrepet mot Pulse, en nattklubb for homofile, i Orlando i Florida. Skytteren skal være identifisert som Omar Mateen (29).

FBI bekrefter at at han er gjerningsmann.

- Han brukte et håndvåpen og et AR-15 automatvåpen. Han brukte et ukjent antall magasin, men han brukte flere, sier en talsmann for politiet.

Dette semi-automatiske våpenet er blitt brukt i en rekke masseskytinger i USA. Den amerikanske avisa Washington Post skriver at våpenet som ble brukt i massakren i Orlando er førstevalget til personer som begår masseskytinger.

- AR-15 er Amerikas rifle, sa en våpenbutikkeier til CBS etter San Bernardino-massakren.

ANTATT GJERNINGSMANN: Omar Mateen utpekes som mannen bak massakeren mot nattklubben Pulse. 
ANTATT GJERNINGSMANN: Omar Mateen utpekes som mannen bak massakeren mot nattklubben Pulse.  Vis mer


Batman-massakren

Den 20. juli 2012 drepte James Holmes 12 personer og skadet 70 personer under premieren på Batman-filmen «The Dark Knight Rises» på Cinemark kino i Colorado.

James Holmes ble i fjor formelt dømt til å tilbringe resten av livet i fengsel for massakren. 27-åringen fikk en livstidsdom per person han drepte, pluss 3 318 år for drapsforsøkene og for å ha hatt eksplosiver i leiligheten sin.

Våpenet Holmes brukte da han kom inn i kinosalen og kastet tåregass-granater og deretter skjøt rundt seg, var blant andre våpen en AR-15-rifle.

BATMAN-MASSAKREN: James Holmes ble dømt til å tilbringe resten av livet i fengsel. Foto: NTB Scanpix
BATMAN-MASSAKREN: James Holmes ble dømt til å tilbringe resten av livet i fengsel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sandy Hook-massakren

26 mennesker ble drept under skolemassakren på barneskolen Sandy Hook i Newtown Connecticut. 20 av disse var skolebarn, og seks var ansatte ved skolen.

Gjerningsmannen Adam Lanza, som ifølge politidokumenter avfyrte 154 skudd på mindre enn fem minutter, tok sitt eget liv. Han bar tre våpen under angrepet, blant annet en AR-15-rifle.

Lanza hadde Aspergers syndrom, og politiet fant dataspillet «Call of Duty», som Lanza skal ha vært oppslukt av. I forkant av massakren skjøt han sin egen mor, som alle våpnene var lovlig lisensiert til.

Familiene til ni av barna som ble drept i massakren saksøkte produsenten av drapsvåpenet. Familiene mener at våpenet som Lanza brukte, ikke skulle vært solgt, fordi det ikke har noe fornuftig, sivilt bruksområde.

VÅPENKONTROLL: Her protesterer folk etter Sandy Hook-massakren. De ønsket seg strengere våpenkontroll. Foto: NTB scanpix
VÅPENKONTROLL: Her protesterer folk etter Sandy Hook-massakren. De ønsket seg strengere våpenkontroll. Foto: NTB scanpix Vis mer

Etter massakren ble det meldt om rekordhøye salgstall for våpen.

Larry Hyatt, eieren av våpenbutikken Hyatt Guns i Nord-Carolina, sa til Financial Times (FT) at salget har økt betydelig etter skoleskytingen.

- Butikken er full av folk, sa han til avisa.

Oregon-massakren

1. oktober 2015 på en college-campus i Oregon, skjøt Christopher Harper-Mercer totalt ni personer, åtte studenter og en lærer, ble drept i skolemassakren.

Like mange ble skadd før politiet ankom stedet. Gjerningsmannen, 26 år gamle Chris Haper Mercer, valgte da å ta sitt eget liv. Han skal ha spurt studenten om de var kristne før han skjøt dem.

I et skriv 26-åringen etterlot seg klagde han på at han ikke hadde noen kjæreste og at alle andre var gale, opplyste en representant for politiet mandag.

Harper-Mercer bar fire våpen, tre håndvåpen og en rifle av typen AR-15.

San Bernardino-massakren

Ekteparet Syed Rizwan Farook og Tashfeen Malik sto bak terrorangrepet i San Bernardino
Ekteparet Syed Rizwan Farook og Tashfeen Malik sto bak terrorangrepet i San Bernardino Vis mer

14 personer ble drept og 26 såret under terrorangrepet i San Bernardino i California 2. desember 2015. Angrepet skjedde under en juleavslutning for ansatte i San Bernardinos helseavdeling, der Farook selv jobbet.

Angrepene ble utført av ekteparet Syed Rizwan Farook (28) og Tashfeen Malin (29).

Etterforskningen viste at de to var ytterliggående islamister, og at de hadde vært radikalisert i flere år. De har også drevet skytetrening i Los Angeles-området, ifølge NTB.

Ekteparet brukte hver sin rifle av typen AR-15, ifølge flere amerikanske medier.

Obana sa i en tale etter masseskytingen at det bør være vanskeligere for folk å den typen våpen som ble brukt i San Bernardino-massakren.

Populær

Ifølge Wikipedia er rifletypen AR-15 designet av Eugene Stoner hos Armalite. Det amerikanske forsvaret bruker våpenet som standard automatgevær, under navnet M16.

Colt, som har kjøpt rettighetene til geværet, skriver på sine nettsider at rifla er laget for « våre bevæpnede styrker». På føderalt nivå i USA er AR-15-rifler lovlige.

Mellom 1994 og 2004 var visse typer av geværet ulovlige, men i 2004 ble alle typer lovlige igjen, unntatt i noen stater. Seks stater i USA, blant annet New York, New Jersey og California, har de strengeste reglene for bruk av våpenet.

New York, Maryland og Connecticut innførte forbud mot salg av AR-15 og andre våpen etter massakren på Sandy Hook barneskole i desember 2012.

National Rifle Association (NRA) har forsvart salget av automatgevær, og de insisterer på at de er nyttige i jaktsammenheng og for å beskytte seg selv.

Motstandere av våpenet sier at man kan forsvare seg på en like så god måte med en pistol eller en hagle.

En våpenbutikkeier sa til CBS etter San Bernardino-massakren at AR-15 var det mest populære våpenet i USA.

- Du vil finne flere av disse i safene i hjemmene til folk enn noe annet våpen.
AR-15: Slik ser en den semiautomatiske rifla AR-15 ut. Foto: Wikipedia Commons
AR-15: Slik ser en den semiautomatiske rifla AR-15 ut. Foto: Wikipedia Commons Vis mer