År 2000-frykt gir rentehopp

Finansmarkedene skjelver foran årtusenskiftet. Det kan føre til at boligrenta blir satt opp. Nå tilbyr en fondsforvalter en forsikring som trygger sparepengene helt til 1. februar neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste måneden har pengemarkedsrenta føket i været med et halvt prosentpoeng. Det er dramatisk.

Frykten for pengeknapphet ved årtusenskiftet har drevet rentene opp, på tross av at Norges Bank har bygd opp et «år 2000-pengelager» på hele 20 milliarder kroner.

Dersom dette vedvarer, kan bankene bli nødt til å heve boliglånsrenta. For nå må enkelte banker betale så høy pengemarkedsrente at de knapt tjener på å låne pengene videre.

Både aksjekursene på Oslo Børs og kronekursen har svekket seg.

Investorene tror ikke at verden bryter sammen 1. januar. Men de frykter at «alle de andre» i markedet skal tro på skrekkscenariene.

Derfor flykter mange utenlandske investorer ut av det norske markedet - og søker tilflukt i tryggere verdipapirer, gjerne i USA.

Engstelig?

Nå tilbyr Universal Fonds forsikringen «År 2000 beskyttelse» til sine fondskunder i et samarbeid med Finansbanken. Ved å betale en forsikringspremie på 2,63 %, forhindrer du at fondspengene dine faller mer enn 10 % mellom 10. november og 1. februar.

Med andre ord: Ønsker du å «trygge» 100000 kroner, koster det deg 2630 kroner.

-Tilbudet er først og fremst myntet på kunder som er så engstelige for fondspengene sine at alternativet er å selge seg helt ut før nyttår. Nå kan de være fullt investert i aksjemarkedet uten å sove dårlig om natta, sier markedssjef Morten Thømt i Universal Fonds.

Alternativet

De fleste fondssparere kan ta det med ro. De har flerfoldige års perspektiv på aksjepengene og lukker øynene i storm og stille. Derfor bør de også la forsikringstilbudet seile forbi.

En eventuell aksjeuro rundt nyttår blir som små krusninger på sjøen i deres lange tidsperspektiv.

Dersom du ønsker å «time» markedet og samtidig frykter uro fram mot nyttår, kan du alternativt overføre sparepengene fra aksjefondet til et risikofritt rentefond. Det kan kunder i Universal Fonds gjøre gratis. Når du tror at aksjemarkedene er friskmeldt for år 2000-psykosen, kan du føre pengene tilbake til aksjefondet. Men vær oppmerksom på at du kan utløse en skattepliktig gevinst ved å gjøre dette.