DEMONSTRERER SAMMEN: Jøder og palestinere marsjerte i dag i samlet flokk med krav om at det må bli stans i utkastelsen av palestinere fra deres hjem i Øst-Jerusalem. Foto: AFP PHOTO / JACK GUEZ
DEMONSTRERER SAMMEN: Jøder og palestinere marsjerte i dag i samlet flokk med krav om at det må bli stans i utkastelsen av palestinere fra deres hjem i Øst-Jerusalem. Foto: AFP PHOTO / JACK GUEZVis mer

Arabere og jøder demonstrerte i Øst-Jerusalem

I protest mot at palestinere blir kastet ut av sine hjem i Øst-Jerusalem for å gi plass til jøder, marsjerte arabere og jøder arm i arm flere steder i Israel fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Liknende demonstrasjoner er blitt holdt med jevne mellomrom i Øst-Jerusalem siden utkastelsene begynte for et år siden, men denne gangen marsjerte hundrevis av mennesker også i andre israelske byer.

- Bare begynnelsen Ifølge arrangørene deltok om lag 1.000 mennesker i Øst-Jerusalem og omtrent samme antall i Tel Aviv. Øyenvitner og pressen anslår imidlertid at antallet var om lag 500 i hver av byene. Også i byene Haifa, Raanana og Beersheba ble det meldt om demonstrasjoner.

- Jeg håper dette bare er begynnelsen, sier forfatteren David Grossman, en av demonstrantene.

Aldri anerkjent Begrunnelsen for å kaste ut de palestinske familiene er at eiendommene tilhørte jøder før staten Israel ble grunnlagt i 1948. Israel tok kontroll over Øst-Jerusalem under seksdagerskrigen i 1967 og annekterte senere området. Annekteringen har aldri blitt anerkjent av verdenssamfunnet, og palestinerne vil ha Øst-Jerusalem som sin hovedstad i en fremtidig palestinsk stat.

Israels bosetningspolitikk i Øst-Jerusalem er en av flere saker som hindrer en tilnærming mellom Israel og palestinerne. Fredag kveld kunngjorde Det hvite hus at både president Barack Obama og britenes statsminister David Cameron ber partene om å innlede direkte samtaler så fort som mulig. (NTB)