Araberland frykter flyktningstrøm fra Irak

Mens skjellsord og anklager hagler mellom Bagdad og Washington, forbereder Iraks naboer seg i stillhet på det verste. Hvis det blir krig, er det disse naboene som må ta seg av flyktningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ta seg av, men ikke ta imot - for Kuwait, Jordan og Tyrkia har gjort det klart at irakiske flyktninger må holde seg på irakisk side av grensene. Der skal de få hjelp, men slippe over grensene får de ikke.

- Man kan ikke kalle irakere som bor i leirer på irakisk område for irakiske flyktninger. Dette kommer til å bli et stort problem, sier en hoderystende tjenestemann i en av de store internasjonale hjelpeorganisasjonene til nyhetsbyrået AFP.

Asylrett

Han vil verken ha sitt eget navn eller navnet på organisasjonen han arbeider for på trykk.

I Kairo sier en regional talsmann for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) til AFP at UNHCR fastholder prinsippet om asylrett, slik det er nedfelt i FNs menneskerettserklæring.

- Men UNHCR kan ikke uttale seg på vegne av de enkelte lands regjeringer i spørsmålet om hvilke grenser som skal være åpne for flyktninger, tilføyer talsmannen Karim Atassi. Regjeringene i regionen har klare meninger om spørsmålet.

Da USA og dets allierte i 1991 angrep Irak for å kaste irakerne ut av Kuwait, flyktet mer enn en halv million mennesker til Jordan. Kong Abdullah II har nektet amerikanerne å bruke kongedømmet som utgangspunkt for et nytt angrep mot Irak, og sa i oktober at hans regjering har forberedt tiltak for å forhindre en flyktningstrøm til Jordan.

Forstyrret

Jordans befolkning vokste med 15 prosent i 1991, både på grunn av flyktningstrømmen og fordi mange eksiljordanere reiste hjem fra området rundt Persiabukta.

- Det forstyrret den sosiale balansen, drev arbeidsløsheten i været og gjorde alvorlig skade på statsbudsjettet, sier Jordans økonomiminister Samer Tawil.

Tyrkiske politikere frykter også at en strøm av irakiske flyktninger vil skade landets økonomi. Samtidig er politikerne i Ankara redde for at kurderne sør i landet vil utnytte en krig i regionen til å erklære opprettelsen av en selvstendig stat.

I Kuwait er ingen iraker velkommen, det være seg som flyktning eller okkupant. Kuwaits utenriksminister sjeik Sabah al-Ahmad al-Sabah har likevel lovet at flyktninger vil få midlertidig opphold i den FN-overvåkede demilitariserte sonen langs grensen mot Irak.

(NTB)