Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Araberland kritiske til USAs etterkrigsplan

Den amerikanske planen om en midlertidig etterkrigsregjering i Irak ledet av den pensjonerte generalen Jay Garner møter kritikk fra andre arabiske land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Egypt, Saudi-Arabia og Syria, samt sammenslutningen Den arabiske liga, mener irakerne selv så raskt som mulig må få velge sin egen regjering.

- Iraks innbyggere bør overlates til selv å forme sin egen regjering; den bør ikke bli påtvunget dem av et fremmed land eller av en utenlandsk tilstedeværelse i Irak, sier Amr Mussa, leder av Den arabiske liga.

Også Saudi-Arabia, som er et svært lite demokratisk kongedømme, har tatt til orde for at det irakiske folk «raskt og fritt må velge sin egen regjering».

Lignende uttalelser er kommet fra Bahrain og Jordan.

USA har flere ganger advart Syria mot å hjelpe Irak i krigføringen mot invasjonsstyrkene, og Syria ber nå det internasjonale samfunnet gjøre alt det kan for å få slutt på okku pasjonen av Irak og den «katastrofale situasjonen aggresjonen har medført».

Frykter skjult agenda

Analytikere i den arabiske verden mener uttalelsene fra lederne i de arabiske landene for fullt eksponerer mistankene om at USA har en skjult plan med å oppnevne Jay Garner til å lede den første interimsregjeringen i landet.

- Garner har nære forbindelser til Israel, og utnevnelsen av ham er et uttrykk for målene til Bush-administrasjonens hauker, sier Hassan Nafaa, direktør ved avdelingen for statsvitenskap ved universitetet i Kairo.

- Disse målene er at USA skal styre Irak militært i en overgangsperiode, før landet setter opp en regjering som vil være fullstendig knyttet til USA, og som vil kreve at det amerikanske nærværet fortsetter, påpeker Nafaa.

Han mener også alle arabiske land vil bli påvirket av det som skjer i Irak.

Vil møte motstand

Den egyptiske analytikeren Makram Mohamed Ahmed tror amerikanske styrker vil møte motstand dersom de blir i Irak over lengre tid.

- Arabiske stater frykter en direkte militær okkupasjon, og jeg tror ikke irakerne vil finne seg i en slik okkupasjon. Dersom det amerikanske nærværet drøyer, vil det føre til motstand, tror Ahmed.

Den egyptiske statseide avisen Al-Ahram mener «haukene i Pentagon» verken tar hensyn til de arabiske landene eller til det amerikanske utenriksdepartementet ved å utnevne Jay Garner til å lede Irak i den første fasen etter krigen.

- Denne pensjonerte generalen regnes for å ha svært nære bånd til Israel, som vil være det første landet som tjener på krigen, skriver avisen.

USAs plan for den første etterkrigsadministrasjonen i Irak ble presentert 7. mars. Landet vil bli delt inn i tre sektorer, og alle de tre midlertidige administratorene vil ha Jay Garner som sin overordnede.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media