Arabisk sjeik i pengegalopp

GRAN (Dagbladet): Midt i potetlandet på tjukkeste Hadeland rir verdens sjette rikeste statsleder. Med tolv araberhester, åtte livvakter, fire prinser, to jetfly og kamelmelk til stabens havregraut har kronprinsen av Dubai landet i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sola steiker svette araberhester, gule havreåkrer og kronprinsen av Dubai.

- Det er fantastisk å ri gjennom skogene her og beundre landskapet med fjell og vann. Her er alle hyggelige. De vinker og smiler selv om jeg rir over eiendommene deres, sier en storfornøyd sjeik til Dagbladet.

Det er ingen smågutt som rir over hadelendingenes jorder. Sjeiken er av BBC utpekt til verdens sjette rikeste statsleder. Han sitter ikke bare på 2000 araberhester, men også på om lag 91 milliarder kroner. Kronprins av Dubai og forsvarsminister for De forente arabiske emirater, sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum (54), er bare innom Norge en snartur .

Hestedilla

Det er hestedilla som driver ham og hans fire prinsesønner til de norske granskoger. Hadeland kjøre- og rytterklubb arrangerer NM og Norwegian Open Championship i distanseritt, og sjeiken har rasket med seg et par håndfuller araberhester for å få litt futt over sporten.

- Jeg elsker å konkurrere, og det er flere sterke ryttere i Norge som gir meg konkurranse. Men først og fremst er jeg her for helhetsopplevelsen. For å ri, treffe hyggelige mennesker og se den vakre naturen, sier han.

I Norge er distanseritt på hest en beskjeden øvelse, men i Dubai er det stort. Sjeiken er hovedsponsor for distanseritt. Alta-jenta Ellen Suhr er blant sjeikens hardeste konkurrenter. Hun har fløyet både til Dubai og flere steder i Europa på kronprinsens regning.

- Han er en hyggelig fyr, og det virker som han er snill mot hestene sine, sier Ellen om den pengesterke konkurrenten.

- Hestene er en del av familien. Jeg har trent dem selv. Når jeg rir, bruker jeg ikke pulsmåler. Jeg føler hestens hjerte banke mot leggene mine, sier kronprinsen.

Sjeiken er ikke bare interessert i hester. Han har lagt store penger i The Victory Team - Dubais båtraceteam. Men Røkke og Gjelsten har han ikke hørt om.

- Nei, jeg kan ikke huske å ha hørt om dem.

- Kjenner du til den norske kongefamilien?

- Nei, verken kongen eller dronningen, sier han.

Mohammed bin Rashid al Maktoum

Alder: 54

Forsvarsminister i De Forente Arabiske Emirater

God for rundt 91 milliarder kroner

Har vunnet flere internasjonale hesteløp<

Det ligger ikke lite hemmelighetskremmeri bak når en av verdens rikeste menn er på uoffisiell ridetur. Eier av Hadeland hotell, Hege Heieren (31), visste ikke hvem hun sa ja til da en fyr fra London booket hele hotellet.

Leide hotellet

- Vaktene spurte hvor mange etasjer VIP-suiten hans var på. De skulle ha en presidentsuite og luksussuiter, men jeg kunne bare by på enkeltrom eller dobbeltrom. De leide like godt hele hotellet, sier Heieren.

Delegasjonen hadde to digre kasser med medbrakt mat med til oppholdet, men ifølge Heieren er det bare kamelmelka de har fått bruk for.

- De har brukt sin egne medbrakte kamelmelk i havregraut som de spiser til frokost, forklarer hun.

Heieren har samarbeidet med Anne Wiers-Jenssen for å legge til rette for storbesøket. Jenssen fikk i oppdrag av sjeikens stab å sy sammen det korte norgesoppholdet.

- Jeg fikk blant annet beskjed om å skaffe fem utetoaletter til ridebanen hvor rittene skulle starte. Men da de fikk se dem, syntes de at doene var for små, så jeg fikk beskjed om å skaffe fem nye, ler Jenssen.

Med nok penger å slå i bordet med fikk sjeiken nesten alt det han ønsket for de dyrebare hestene og sine om lag 60 venner og ansatte.

- Den første dagen bestilte de 110 kasser med enogenhalvlitersflasker med Olden. Det skulle de bruke til å vaske hestene med. I dag ville de ha 300 kasser til, forteller kvinnene.

Og betalingen skjedde stilfullt som seg hør og bør.

- En av sjefene bar på en svart koffert i rein James Bond-stil. Kofferten var full av penger - forskjellig utenlandsk valuta. Det fikk 25 år gamle Marianne Thorstensen erfare. For å bruke litt av dagen på å fortelle kronprinsen hvilke retninger han skulle ri under det 122 kilometer lange løpet, fikk hun 15000 kroner.

Sjeiken vinner førstepremie, før han setter kursen mot Dubai igjen.

- Noen må jobbe. Jeg har et land å drive, roper sjeiken i ridebuksene.

- Kommer du tilbake til Norge?

- Ja, det gjør jeg gjerne. Jeg kunne godt tenke meg å jakte her.

<B>STOLTHETEN:</B> Stolt sjeik med nummerlapp på brystet og seieren i lomma. Og bak ham jubler staben.
<B>OLDENVANNES:</B> Hetsen blir nedkjølt med Olden-vann på flaske.
<B>PRIVATFLY:</B> Sjeiken kom i eget fly. Etter rittet dro han hjem til Dubai, mens hestene ble flydd til Italia der neste ritt går.
<B>SJEIK I GRANÅSEN:</B> Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum sier til Dagbladet at han synes det er helt fantastisk å ri rundt i den norske naturen.