REISER: President Omar Hassan al-Bashir skal trolig til toppmøtet i Qatar, tross arrestordren som henger over ham. Foto: EPA/KHALED ELFIQI
REISER: President Omar Hassan al-Bashir skal trolig til toppmøtet i Qatar, tross arrestordren som henger over ham. Foto: EPA/KHALED ELFIQIVis mer

Arabisk toppmøte vil støtte Sudans president

Har invitert Støre til toppmøte i Qatar mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arabiske land vil forsøke å enes om en støtteerklæring til Sudans krigsforbrytertiltalte president når de samles til toppmøte i Qatar mandag.


President Omar Hassan al-Bashir ble for få uker siden krevd utlevert av Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC), som har tiltalt ham for krigsforbrytelser i Darfur. Saken har vakt raseri i regjeringen i Khartoum, og flere arabiske land har også reagert sterkt mot tiltalen.

Bashir er selv ventet til toppmøtet i Den arabiske liga, der det er knyttet spenning til hvordan de 22 medlemslandene vil forholde seg til ICCs ønske om å rettsforfølge presidenten.

Uenighet om Iran

Ligaen forsøker også å bli enige om en felles holdning til Iran.

Arabiske regjeringer har i flere år strevd med hvordan de skal forholde seg til det sjiamuslimske regimet, som anses som en støttespiller til både Hizbollah i Libanon og palestinske Hamas.

Saken ble spesielt vanskelig etter invasjonen i Irak i 2003, som førte til at sjiaene også ble den dominerende makt i Irak.

Blant landene som ser Iran som en trussel, er Saudi-Arabia og Egypt, mens andre, som Syria og Qatar, har et godt forhold til det sjiamuslimske prestestyret.

Egypts president Hosni Mubarak har meldt avbud til toppmøtet.

Støre invitert

Israels nylige krig på Gazastripen bidro også til å skjerpe spenningene internt i Den arabiske liga da flere land truet med å trekke et tidligere fredsforslag til Israel.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er invitert til toppmøtet som observatør. Han deltar i kraft av at Norge leder giverlandskomiteen for de palestinske områdene.

(NTB)