Arabisk tv-helt

Selvmordsbomberen som drepte fire amerikanere hylles som helt i den arabiske verden. Og de islamske lærde støtter selvmordsaksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arabiske tv-kanaler og medier har bragt spesialprogrammer og debatter om selvmordsaksjoner som en form for islamsk forsvar hele helga, siden aksjonen lørdag hvor en selvmordsaksjonist drepte seg selv og fire soldater fra invasjonsstyrkene.

Ifølge den engelskpråklige Qatar-baserte avisa The Peninsula har tv-kanaler over hele den arabiske verden siden lørdag hatt omfattende dekning av temaet og diskusjoner rundt hvorvidt selvmordsaksjoner er et legitimt forsvar mot invasjonstyrkene. Både islamske lærde, forsvarsanalytikere og eks-militære fra regionen har deltatt. Og svaret ser ut til å være et rungende ja.

«Islamske lærde har vært entydige i sin støtte for selvmordsaksjoner, og sier de er legitime under islam», oppsummerer avisa.

- Å legge sitt liv i Allahs vei er martyrdom, har en stor gruppe islamske lærde og arabiske militære sagt på tv-kanaler som Abu Dhabi TV, Al Mustaqilla (Tunisia), Dubai Television og Al Jazeera.

De islamske lærde er ikke enige om hvorvidt aksjoner rettet mot sivile, som de palestinerne utfører mot Israel og i okkuperte områder, er legitime under islam. Men det later til å være nær enstemmighet blant de lærde om at slike aksjoner mot invasjonstyrkene er helt i tråd med islam, skriver The Peninsula.

Et gjennomgående trekk ved tv-debattene er at folk forventer at det vil komme flere slike aksjoner i dagene framover, og når invasjonsstyrkene kommer nærmere Bagdad, skriver avisa.

Ble helt

Lørdag kom det første selvmordsangrepet i Irak-krigen, i Najaf. Angrepet ble utført av en mann i en drosje som vinket til seg fire amerikanske soldater ved et militært kontrollpunkt. Da de gikk bort til bilen, utløste han en bombe og drepte alle.

Aksjonistens etterlatte har fått 250.000 kroner - 520 ganger ei irakisk gjennomsnittlig årslønn. Den avdøde ble også forfremmet post mortem og fikk to medaljer fra Saddam Hussein. Invasjonsstyrkene frykter at pengene og æren som ble aksjonisten og hans familie til del kan føre til en strøm av selvmordsbombere.

Gruppa «Islamsk hellig krig» hevder at de har sendt de første gruppene med selvmordsbombere til Bagdad.

Ifølge den irakiske generalen Hazem al-Rawi har 4000 arabere strømmet inn i Irak for å bli martyrer. Det irakiske regimet kaller selvmordstaktikken «militær rutine», og gjør det klart for invasjonsstyrkene at de kan forvente mye mer av det samme, både i Irak og hjemme i deres egne land.

- Vi vil bruke ethvert middel til å drepe vår fiende på vår jord og vil følge fienden inn på deres egen jord. Dette er bare begynnnelsen. Dere vil få høre flere gode nyheter senere, sa visepresident Taha Yassin Ramadan, ifølge Boston Globe.

<B>KLARE FOR AKSJONER: </B>Disse irakiske politimennene kledde seg opp som selvmordsbombere og masjerte gjennom Bagdads gater til stor jubel 5. mars.<br> Foto: SCANPIX/REUTERS
FØRSTE SELVMORDSBOMBER: Fire amerikanske soldater ble drept da en irakisk offiser sprengte seg i lufta i Najaf. Han var krigens første selvmordsbomber, men neppe den siste.<br> Foto: SCANPIX/AP
<B>MASSIV TV-DEKNING: </B>Tv-bilder fra åstedet for lørdagens selvmordsaksjon har rullet over arabiske og amerikanske tv-skjermer hele helga. Men dekningen av hendelsen er ganske forskjellig. <br>Foto: SCANPIX
<B>ARABISK SADDAM-STØTTE: </B>Denne militante muslimen som holder en poster av Saddam var ikledd et falskt selvmordsbomber-belte, under en demonstrasjon i byen Nablus på Vestbredden i går.<br>Foto: AP/Nasser Ishtayeh<br>