Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arabiske ledere bekymret for Tunisia

Den nye overgangsregjeringen i Tunisia vakler, nå bekymrer andre arabiske ledere seg for landet.

DEMONSTRANTER: Store demonstrasjoner i Tunis, nå er arabiske ledere bekymret for landet. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
DEMONSTRANTER: Store demonstrasjoner i Tunis, nå er arabiske ledere bekymret for landet. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tunisiske lederne forsøkte onsdag å samle seg om sine arbeidsoppgaver, etter at fire kandidater til ministerposter kvelden før valgte å trekke seg. De nektet å sitte i regjering sammen med seks medlemmer av ekspresident Zine al-Abidine Ben Alis gamle garde.

Diplomater i hovedstaden Tunis sier ifølge nyhetsbyrået DPA at det til tider virket som om overgangsregjeringen skulle falle fullstendig sammen.

Mange tunisiere krever at Ben Alis parti RCD ikke bare må kastes ut av regjeringen, men også tvangsoppløses.

Krise Senere onsdag skulle arabiske toppolitikere møtes i den egyptiske rødehavsbyen Sharm el-Sheikh, offisielt for å drøfte handels- og utviklingsspørsmål. Men det var ventet at krisen i Tunisia ville overskygge disse temaene.

Tunisia har siden midten av desember vært herjet av voldsomme opptøyer, der minst 78 mennesker har mistet livet. President Ben Ali flyktet fra landet i forrige uke, og hans fall betraktes som en sterk oppmuntring for opposisjonelle i andre arabiske land.

Krisen brøt ut etter at en arbeidsløs mann satte fyr på seg selv i Tunisia i desember. Denne selvmordsaksjonen utløste en serie forsøk på tilsvarende aksjoner i Algerie Egypt og Mauritania, og myndighetene i andre arabiske land frykter at de også skal bli rammet.

Opprør - Hele land faller sammen, folkene gjør opprør, og den vanlige araber spør seg selv om dagens arabiske regimer kan møte utfordringene på dynamisk vis. Kan regjeringene gjøre noe med arabiske borgeres lidelser, spurte Kuwaits utenriksminister Mohammad al-Sabah i en tale til møtet i Sharm el-Sheikh onsdag.

Hans tunisiske kollega Kamel Morjane framholdt på en pressekonferanse at uroen i Tunisia er et utslag av politiske og økonomiske feil og mangler.

Det egyptiske utenriksdepartementets talsmann Hossam Zaki mente på sin side at uroen skyldes forhold som er særegne for Tunisia. Egypt trenger ikke å frykte noe lignende, fordi den vanlige egypter har større frihet enn den vanlige tunisier, mente han.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling