Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arabiske ledere til Libanon for å dempe konflikt

Syria og Saudi-Arabia møtes de for å dempe konflikten mellom den sjiamuslimske gruppen Hizbollah og Libanons sunnimuslimer.

VIL DEMPE KONFLIKT: Libanons president Michel Suleiman (i midten) kunne ta imot to sjeldne gjester i sitt palass i Beirut fredag. Kong Abdullah av Saudi-Arabia (t.v.) og Syrias president Bashar al-Assad har begge nære allierte i Libanon. Nå vil de sørge for at de ikke barker sammen i en ny tilspisset konflikt. Foto: REUTÈRS / Mohamed Azakir / SCANPIX
VIL DEMPE KONFLIKT: Libanons president Michel Suleiman (i midten) kunne ta imot to sjeldne gjester i sitt palass i Beirut fredag. Kong Abdullah av Saudi-Arabia (t.v.) og Syrias president Bashar al-Assad har begge nære allierte i Libanon. Nå vil de sørge for at de ikke barker sammen i en ny tilspisset konflikt. Foto: REUTÈRS / Mohamed Azakir / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Syrias president og Saudi-Arabias konge kom fredag på et historisk og svært uvanlig besøk til Beirut. De to landene har i lang tid støttet hver sin fløy i Libanon. Nå står de sammen for å hindre ny uro i ett av Midtøstens mest splittede land.

Syrias president Bashar al-Assads besøk i Libanon er det første siden 2002. Kong Abdullah er på sin side den første saudiarabiske monark som besøker Libanon siden 1957.

Fredag hang det store plakater av kongen i Beirut der de to lederne var samlet til toppmøte på invitasjon fra Libanons president Michel Suleiman.

Møtet er et forsøk på å dempe konflikten mellom den sjiamuslimske gruppen Hizbollah og landets sunnimuslimer.

Hver sin side Mens Syria har vært regnet som en nær støttespiller til Hizbollah i Sør-Libanon, har Saudi-Arabia tradisjonelt støttet den sunnimuslimske eliten i Beirut og Nord-Libanon.

Det arabiske minitoppmøtet var kun ventet å vare i tre timer, men blir møtt med stor interesse.

- De er her for å utøve innflytelse på hver sine allierte, for å hindre en virkelig opptrapping. Møtet er historisk og avgjørende på grunn av tidspunktet og konsekvensene det kan få for den voksende krisen i Libanon knyttet til domstolen, sier Sahar Atrache, Libanon-ekspert i tankesmia International Crisis Group.

Hizbollah mistenkt Domstolen han refererer til, er opprettet av FN og har ansvar for rettsoppgjøret etter drapet på Libanons eks-statsminister Rafik al-Hariri i 2005.

Opplysninger om at Hizbollah kan bli utpekt som skyldig i drapet, har ført til skarpe reaksjoner fra militsens leder Hassan Nasrallah. Han anklager FN-domstolen for å handle politisk og for å være del av et israelsk komplott.

Hvis domstolen gjør alvor av å tiltale Hizbollah-medlemmer, kan det igjen være duket for store sjiamuslimske demonstrasjoner og sammenstøt med sunnimuslimske motstandere.

Syria syndebukk Tidligere er det Syria som er blitt pekt ut som syndebukk for drapet på Hariri, som ble drept av en bilbombe i den libanesiske hovedstaden Beirut sammen med 22 andre. Drapet førte til store demonstrasjoner som i løpet av få måneder presset Syria til å trekke ut tusenvis av syriske soldater fra nabolandet.

Dermed var det slutt på 29 års syrisk okkupasjon og det sterke politiske grepet som Syria hadde hatt på libanesiske myndigheter. Syria har hele tiden benektet enhver befatning med drapet.

Tilnærming Saudi-Arabia var en sterk støttespiller til Rafik al-Hariri, som også var en av Libanons fremste forretningsmenn. Saudiarabiske myndigheter har den siste tiden spilt en sentral rolle i tilnærmingen mellom Libanon og Syria.

De siste åtte månedene har Libanons nåværende statsminister, Saad al-Hariri, sønn av Rafik al-Hariri, besøkt Syria fire ganger.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!