Arabiske partier utestengt fra israelsk valg

Følge av Gaza-krigen.

UTESTENGT: Knesset-medlem Ahmed Tibi (t.h.), her sammen med arabiske aktivister i Jaffa 7. desember. Den gang protesterte de mot at israelsk politi hindret en israelsk båt i å dra til Gaza med forsyninger til den isolerte enklaven. Flagget i bakgrunnen er det palestinske. Foto: ARIEL SCHALIT/AP/SCANPIX
UTESTENGT: Knesset-medlem Ahmed Tibi (t.h.), her sammen med arabiske aktivister i Jaffa 7. desember. Den gang protesterte de mot at israelsk politi hindret en israelsk båt i å dra til Gaza med forsyninger til den isolerte enklaven. Flagget i bakgrunnen er det palestinske. Foto: ARIEL SCHALIT/AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I et oppsiktsvekkende trekk har Israels sentrale valgkomité utestengt landets arabiske partier fra valget til nasjonalforsamlingen Knesset i neste måned, skriver AP. Utestengningen har allerede utløst sterke reaksjoner og anklager om rasisme.

- Fascister og rasister- Dette er en beslutning foretatt av fascister og rasister som helst vil se et Knesset, ja, hele landet, uten arabere, sier Ahmed Tibi, en av lederne for den arabiske blokken i Knesset.

Beslutningen kommer som følge av den pågående israelske offensiven på Gazastripen, som merkbart har økt spenningen mellom Israels jødiske majoritet og den arabiske minoriteten, som utgjør nærmere 20 % av landets befolkning; arabere har gjennomført flere demonstrasjoner, og valgkomiteen anklager de utestengte partiene for oppvigleri, for å støtte terrorister og for å underkjenne landets rett til å eksistere.

Stort flertallDe 37 medlemmene av valgkomiteen er alle fra Israels dominerende partier, og selv om forslaget om utestengelse ble fremmet av to ultranasjonalistiske partier, stemte et overveldende flertall for.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.