Aracruz-indianere aksjonerer

ARACRUZ/OSLO (NTB): Brasilianske indianere vil gå til direkte aksjoner etter at landets justisminister avviste deres landkrav mot det delvis norskeide selskapet Aracruz Celulose.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Harald Eraker, som følger saken i Brasil for Fremtiden i våre hender/ Norwatch, vil indianerne på en pressekonferanse i dag kunngjøre at de vil fortsette kampen ved selv å okkupere landområdene de mener de har krav på.

Brasils justisminister Iris Rezende avviste fredag indianernes krav om å få tilbake vel 13 500 hektar, som de hevder de ble jaget fra da urskogen måtte vike for Aracruz Celuloses eukalyptus-plantasjer på slutten av 1960-tallet. Indianerne ble bare tilkjent vel 2500 hektar, litt mer enn det de allerede har blitt tilbudt av Aracruz Celulose.

Tupinikim- og guarani-indianerne bor nå på tre adskilte reservater på tilsammen 4500 hektar. Det er for lite til å opprettholde tradisjonell levemåte, mener indianerne.

- Indianerne er dypt indignerte og sinte på justisminsterens avgjørelse. De har ikke noe annet valg enn å starte avmerkingen på egen hånd og ta tilbake de områdene de mener de har krav på, sier Harald Eraker.

Aracruz Celulose kontrollerer tilsammnen rundt 200 000 hektar land i delstaten Espirito Santo nordøst for Rio de Janeiro. Selskapet hevder de har kjøpt jorda på lovlig vis. Det bestrides av indianerne og deres organisasjoner, som viser til at Brasils grunnlov forbyr kjøp og salg av indianernes tradisjonelle områder.

Erling Lorentzen, som er gift med prinsesse Ragnhild, er storaksjonær og styreformann i Aracruz Celulose. Han har tidligere hevdet at det ikke bodde indianere i området da de kjøpte det på slutten av 1960-tallet.

(NTB)

STÅR PÅ SITT: Erling Lorentzen, ektemann til prinsesse Ragnhild og styreformann i Aracruz Celulose, vil ikke gi indianerne rett i landkravet sitt.