Arafat: - Valg når soldatene er ute

Yassir Arafat har satt som betingelse for å avholde presidentvalg og valg til parlamentet at de israelske troppene trekker seg tilbake fra Vestbredden og Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprinnelig var målet å avvikle valget i løpet av seks måneder. Ifølge den palestinske planleggingsministeren Nabil Saath er forberedelsene allerede i gang, og man arbeider med å sette opp mantallslister over de 1,6 millioner stemmeberettigede palestinerne. Det palestinske statistikkbyrået sier at dette vil ta minst 60 dager.

Noe endelig tidspunkt for valget er ikke satt, men mulig tid er tidlig i 2003.

Palestinerne forlanger også at innbyggerne i Øst-Jerusalem skal få stemme, slik de fikk ved valget i 1996.

Israelske myndigheter er imidlertid svært skeptiske til Arafats krav, og sier at å knytte valget til israelsk tilbaketrekking er Arafats måte å vri seg unna presset både hjemme og ute om å gjennomføre demokratiske reformer.

- Han vet meget godt at så lenge han ikke bekjemper terrorisme, vil israelske styrker bli stående, sier Raanan Gissin, rådgiver hos Sharon.

På tross av økende misnøye med Arafat blant palestinerne vil han neppe møte stor motstand i et framtidig presidentvalg. Ved valget i 1996 fikk Arafat 87 prosent av stemmene. Arafats Fatah fikk 50 av de 88 plassene i parlamentet.

Yassir Arafat