Arafat: -Ingen kan sparke meg ut

Palestinernes president Yasser Arafat reagerer skarpt på vedtaket i det israelske sikkerhetskabinettet om å utvise ham fra Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag kveld samlet hundrevis av Arafats tilhengere seg utenfor hans hovedkvarter i Ramallah på Vestbredden, etter at den israelske regjeringens sikkerhetskabinett hadde gitt et prinsipielt grønt lys for å utvise den palestinske lederen fra de palestinske selvstyreområdene.

- Med vårt blod og våre sjeler støtter vi deg, Abu Ammar, ropte menneskemengden, som brukte Arafats krigsnavn på sin leder.

Israels statsminister Ariel Sharon offentliggjorde sent torsdag kveld en uttalelse der det heter at Arafat er et hinder for fred, og at Israel skal bestemme seg for «hvordan dette hinderet skal fjernes».

- Ingen hjelp

Hæren skal ha fått instruks om å forberede en utvisning. Men på grunn av amerikanske innvendinger kommer ikke utvisningen til å skje umiddelbart, opplyser en regjeringskilde til nyhetsbyrået Reuters.

USA mener at å utvise Arafat ikke vil være til noen hjelp i den nåværende situasjonen, fordi det bare vil gi den 74 år gamle presidenten en ny scene å opptre på.

- Vi tror ikke at å utvise Arafat kommer til å hjelpe noe som helst på situasjonen, sa talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet Richard Boucher torsdag.

Både USA og EU har tidligere advart Israel på det skarpeste mot å deportere Arafat fra de palestinske områdene, og også fra palestinsk hold er advarslene mange. En av Arafats nærmeste medarbeidere, Nabil Abu Rudeina, sier Israel kommer til å betale en høy pris dersom Arafat blir utvist.

Advarer

Frankrikes president Jacques Chirac minnet torsdag Israel om at Arafat er palestinernes folkevalgte president. Han mener at det vil være en stor feil å sette ham på sidelinjen.

- Jeg tror også EU vurderer det som en alvorlig feil å fjerne Arafat fra den politiske arena, sier Chirac.

Egypts president Hosni Mubarak mener en utvisning bare vil føre til en opptrapping av voldsspiralen i Midtøsten.

- Det vil være en monumental feil. Det kan føre til en ekstremt farlig situasjon, påpeker han.

- Må drepes

Avisen Jerusalem Post krevde på lederplass torsdag at Arafat må drepes.

- Verden gir oss ikke noe annet valg enn å drepe Yasser Arafat. Vi står ved et historisk veiskille der den diplomatiske faren ved å forsvare oss selv, overstiges av faren ved ikke å gjøre det, skriver avisen.

- Når det avgjørende øyeblikket kommer, er det ikke noe poeng å stanse på halvveien. Skal vi fordømmes uansett, kan vi like gjerne gjøre det, mener Jerusalem Post.

Kravet om likvidering av palestinernes 74 år gamle president har støtte langt inn i Sharons regjering.

- En utvisning av Arafat er minimum. Vi må heller ikke utelukke muligheten av å få ham likvidert, sa forsvarsminister Shaul Mofaz til Israels største avis Yediot Aharonot.

Omringet

Også utviklingen på bakken bar torsdag ettermiddag bud om en nært forstående aksjon.

Etter først å ha orientert den palestinske guvernøren i Ramallah om at alle personer med våpen - også palestinske politimenn og sikkerhetsfolk - ville bli angrepet, tok israelske styrker oppstilling bare 300 meter fra Arafats utbombede hovedkvarter.

Utenriksminister Silvan Shalom bekreftet før møtet i sikkerhetskabinettet at det hersket bred enighet i regjeringen om å deportere Arafat, men han sa ingenting om hvor den palestinske lederen skal sendes.

Advarer Sharon

Også flere av Sharons støttespillere bærer en nagende frykt for at Arafat vil kunne gjøre større skade i eksil, enn om Israel opprettholder sin 20 måneder lange beleiring av ham.

- Han vil bli et mye større problem når han fritt kan reise verden rundt, enn han er der han sitter innelåst i Ramallah, skrev Jerusalem Posts lederskribent som derfor tok til orde for at han bør tas av dage.

(NTB)

STØTTER ARAFAT: Al-Aqsa militante martyrer roper ut sin støtte til Palestinas leder i Nablus i går.