Arafat beleiret og beskutt

Israelske styrker har omringet Yassir Arafats hovedkvarter og åpnet i kveld ild. To vakter ble skadd. Israelske styrker krever at han utleverer ettersøkte palestinere som holder til i hovedkvarteret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Timer etter at en selvmordsbomber drepte fem i Tel Aviv åpnet israelske stridsvogner ild mot president Yassir Arafats hovedkvarter.

Det er den palestinske sjefsforhandleren Saeb Erakat som kommer med opplysningene til nyhetsbyrået AP og den amerikanske nyhetskanalen CNN.

Erakat opplyser at han snakket med Arafat på telefon da de israelske maskingeværene smalt inn i på telefonlinjen.

Arafat skal ikke ha blitt skadd i angrepet.

Også den palestinske talsmannen Nabil Abu Rudeineh bekrefter at Arafats hovedkvarter ble beskutt i kveld, og at to av Arafats livvakter var skadd. Arafat skal være inne på sitt kontor, mens de israelske soldatene har inntatt gatene rundt hovedkvarteret.

CNNs medarbeider Sausan Ghosheh sier at hun så stridsvogner bevege seg og at hun hørte skyting.

Jakter på 19 palestinere

- Vi har forsøkt å øke sikkerheten rundt byene og det er det vi gjør nå, sier Gideon Meir, talsmann for det israelske utenriksdepartementet. Han opplyser at de har en større aksjon inne på Vestbredden.

Israelske styrker skal være på jakt etter 19 eller 20 palestinere som er mistenkt for å ha planlagt selvmordsangrep inne i Israel.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal flere av dem ha søkt tilflykt i den palestinske presidentens hovedkvarter.

- Enorm eksplosjon

De siste to dagene har det vært to selvmordsbombere inne i Israel. I kveld møttes den israelske regjeringens sikkerhetsråd i et krisemøte.

I dag utløste en selvmordsbomber eksplosivene i en fullpakket buss i kystbyen Tel Aviv. Fem personer mistet livet.

CNNs lydteknikker Michael Harris sier at bussen bare eksploderte rett foran øynene på ham. Han beskriver eksplosjonen som enorm.

60 personer ble skadd i eksplosjonen, og nyhetsbyrået Ananova melder at to briter var blant de skadde. Tilstanden skal være kritisk for fem av de skadde.

Politisjefen i Tel Aviv fortalte israelsk tv at bussjåføren forsøkte å hindre selvmordsbomberen i å komme om bord i bussen. Det skal ha hindret at flere mistet livet i eksplosjonen.

Både Hamas og Islamsk Jihad har tatt på seg ansvaret for eksplosjonen som skjedde like etter klokka 13 lokal tid i Allenby gata,

President Bush kondolerer

I går ble en politimann drept og to andre israelere ble skadd da en selvmordsbomber sprengte seg selv i lufta ved en busstopp ved byen Umm el-Fahm nord i Israel.

En av statsminister Ariel Sharons nære rådgivere, Ra'anan Gissin, sier til CNN at de palestinske myndighetene ikke har foretatt seg noe for å stanse «terroristenes handlinger».

Men den palestinske sjefsforhandleren, Saeb Erakat, sier at de palestinske myndighetene gjør alt de kan for å stoppe volden.

USAs president George W. Bush uttrykte i kveld sin kondolanse til de rammede familiene.

- Vi fordømmer terror, vi fordømmer vold. Vi vil fortsette å sende vårt budskap til de gode menneskene i denne regionen at dersom de er interessert i fred og dersom du vil folk skal vokse opp i en fredelig verden, burde alle gjøre det de kan for å stoppe volden, sa Bush.

En 11 år gammel palestinsk gutt ble drept av israelske soldater utenfor huset han bodde i dag tidlig. Gutten ble skutt i flyktningeleiren El-Amari ifølge det palestinske politiet, og palestinsk røde kors.

Det israelske forsvaret opplyser at de skal undersøke saken.

BESKUTT I KVELD: Yasser Arafat ble ikke truffet, men to av hans livvakter ble skadd. Her fotografert tidligere i dag.
RYKKET INN I RAMALLAH: De israleske stridsvognene ble møtt av palestinske ungdommer med steiner da de rykket inn i flere byer på Vestbredden i dag.