Arafat beordrer våpenhvile

Gaza: Palestinernes president Yasser Arafat ga sine spesialstyrker ordre om våpenhvile lørdag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser en offisiell palestinsk kilde til nyhetsbyrået AFP. Ifølge israelsk radio krevde regjeringen i Israel at Arafat innen 24 timer gjennom konkrete handlinger viste at han ønsket våpenhvile slik han ga uttrykk for tidligere på dagen.

Den palestinske motstandsbevegelsen Hamas sier at det er uaktuelt å følge Yasser Arafats oppfordring til våpenhvile med Israel.

Arafat fordømte fredagens terroraksjon i Tel Aviv, hvor 18 unge israelere mistet livet og over hundre ble skadd. Regjeringen i Israel holder Arafat ansvarlig for palestinske terrorhandlinger.

Det er uklart om Israel vil avslutte landets ensidige våpenhvile og gjennomføre hevneoperasjoner mot palestinerne. Ifølge israelsk radio har regjeringen gitt Arafat 24 timer på å bevise at han arbeider for å stoppe volden.

Arafat lovte lørdag at han ville gjøre alt som sto i hans makt for å få til en betingelsesløs og umiddelbar våpenhvile, men ifølge den israelske avisa Haaretz var det ingen umiddelbare tegn på at de palestinske sikkerhetsstyrkene mottok nye ordre fra selvstyremyndigheten.

Spørsmålet er også i hvilken grad Arafat kontrollerer væpnede palestinske grupper som Hamas og den militante organisasjonen Islamsk hellig krig. Begge disse gruppene sier de sto bak fredagens terroraksjon.

En av lederskikkelsene i Hamas Mahmoud el-Zahar sier at palestinerne aldri kan gå med på våpenhvile så lenge «Israel fortsetter sin militære aggresjon mot det palestinske folk».

Han hevder videre at Israel til tross for en erklæring om ensidig våpenhvile forrige uke, har fortsatt å angripe palestinere og deres hjem.

(NTB)