Arafat ber om press

Yassir Arafat ber om internasjonalt press for å få et gjennombrudd i fredsforhandlingene til uka. Faller bitene på plass, vil Norge umiddelbart kalle sammen Giverlandsgruppa for å få sving på den økonomiske hjelpen til palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette kom fram etter møter Arafat hadde natt til lørdag og i går morges med statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Knut Vollebæk på Gardermoen.

Palestinerne ga uttrykk for «betinget optimisme» når det gjelder muligheten for et gjennombrudd i forhandlingene når Arafat og Netanyahu møtes i Washington torsdag. Blir det en løsning, kan sluttforhandlingene innledes.

- Jeg er lei for at Netanyahu ikke presser nok på. Det er gitt store løfter, men få av dem er blitt gjennomført, sa Arafat på en pressekonferanse før han forlot Norge i går.

Vil ha Norge

Norge leder i dag Giverlandsgruppa, som har gitt rundt 20 milliarder kroner til utvikling av de palestinske områdene og lovt bort litt mer. Nå er både USA og EU aktuelle til å overta ledervervet.

Offisielt ville Arafat i går ikke kommentere hvilken ledelse han foretrekker, men etter det Dagbladet erfarer er det et sterkt ønske fra palestinerne om fortsatt norsk lederskap.
- Vi fortsetter dersom det er ønske om det, lovet statsminister Bondevik etter frokostmøtet.

- Øker bredden

Fra norsk side blir det sterkt undersreket at økonomisk og sosial utvikling av de palestinske områdene er en forutsetning for varig fred. Derfor vil Norge sammenkalle Giverlandsgruppa så snart som mulig etter toppmøtet utenfor Washington.

Arafat ønsket i går ikke å kommentere utnevnelsen av «hauken» Ariel Sharon til utenriksminister i Israel, men henviste til at dette er et «internt anliggende».

Bondevik mener derimot at utnevnelsen av Sharon kan virke positivt på prosessen.

- Dette øker bredden bak forhandlingene i Washington, sa statsministeren.

Til Betlehem

Det mest konkrete som kom ut av samtalen i går, var at Bondevik ble invitert til feiring i Betlehem i år 2000. Men presten Bondevik har ikke tenkt å bruke anledningen til selv å holde messe i Jesu fødeby.
- Jeg tror ikke jeg skal blande rollene. Og ja, jeg regner med å bli sittende som statsminister så lenge, sa Bondevik.

<B>TAKKNEMLIG:</B> Offisielt ville palestinernes leder Yassir Arafat i går ikke kommentere hvilken ledelse han foretrekker i Giverlandsgruppa, men etter det Dagbladet erfarer er det et sterkt ønske fra palestinerne om fortsatt norsk lederskap.