Arafat døde av mystisk blodlidelse

Ikke aids, ikke likvidasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Uavhengige medisinske eksperter har på oppdrag fra New York Times analysert prøvene fra den palestinske presidenten Yassir Arafat, som døde på sykehus i Paris 11. november i fjor.

Analysene avkrefter ryktene om at israelerne forgiftet 75-åringen. Samtidig legger prøvene død teorien om at Arafat hadde aids, og at franske og palestinske leger samarbeidet om å holde det hemmelig, mener avisa.

For sent

To israelske journalister, Avi Isacharoff og Amos Harel, har fått kopier av Arafats sykejournal fra en høytstående palestinsk tjenestemann. De har igjen overlatt kopier til The New York Times, som lot uavhengige eksperter granske dokumentene.

Selve blodlidelsen som drepte Arafat, kalles DIC. Den arter seg ved at blodet koagulerer i årene, og fører paradoksalt nok til interne blødninger.

Selv om sykdommen er velkjent, forsto aldri de faste legene at den hadde rammet pasienten. Heller ikke sykehuset i Paris oppdaget forbindelsen mellom Arafats indre blødninger og DIC, skriver avisa.

Arafats leger i Ramallah på Vestbredden, der den israelske hæren isolerte ham i tre år,  forsto åpenbart ikke hva han led av da Arafat brått ble dårligere i oktober. Det tok hele 15 dager før han fikk antibiotika. To dager senere ble Arafat fløyet til et sykehus utenfor Paris. Avisas eksperter mener det da var for sent å redde ham.

Ikke forgiftet

Selve årsaken til blodlidelsen er fortsatt et mysterium. Mange palestinere tror han ble forgiftet av israelske agenter. Selv om myndighetene i Israel flere ganger uttrykte ønske om at PLO-lederen skulle dø og utvilsomt drøftet planer for å likvidere ham, tyder ikke analysen på at slike planer ble gjennomført.

Arafat ble aldri obdusert, fordi enken hans nektet.

Tre forskjellige franske laboratorier fikk prøver til analyse etter at han døde. Ingen av analysene viser spor av lever- og nyreskadene som er vanlige ved forgiftning.

Arafat kom seg først i Paris. Han snakket med sine medarbeidere og var tilogmed på beina. Men så falt den aldrende lederen i koma 3. november.

Etter at han døde, antydet en israelsk ekspert at Arafat hadde aids. Ryktene florerte, men analyserapportene tyder på at det ikke ble foretatt noen aids-test i Paris. Etter at sykdomsbeskrivelsen og obduksjonsrapportene ble kjent, sier den samme eksperten ifølge avisa at symptomene taler klart imot aids.

RYKTENE FLORERTE:</B> Var Arafat drept, aidssyk eller var noe annet mystisk bak dødsfallet?
<B>BEGRAVET 11. NOVEMBER 2004:</B> Yassir Arafat døde etter et kort sykeleie. I dag er det klart at det var en blodsykdom som tok livet av presidenten.