Arafat erklærte ikke staten Palestina

NEW YORK (Dagbladet): Yassir Arafat ba i natt FNs hovedforsamling om å støtte opprettelsen av en palestinsk stat neste år, men unngikk å erklære staten Palestina fra verdensforsamlingens talerstol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En uavhengig palestinsk stat må bli opprettet som en virkeliggjøring av det palestinske folkets rett til selvbestemmelse, sa Arafat.

Den palestinske lederen gjorde det klart at han står fast på sin holdning om å erklære de selvstyrte palestinske områdene som en selvstendig nasjon uavhengig av de pågående fredsforhandlingene med Israel.

Likevel bøyde han av for amerikansk press og unnlot å kunngjøre opprettelsen av en palestinsk stat.

Press

Det var på forhånd ventet at Arafat ville holde en historisk tale med kunngjøringen av en uavhengig stat, men etter hardt press fra president Bill Clinton og utenriksminister Madeleine Albright talte Arafat i mer generelle vendinger.
En erklæring om et selvstendig Palestina fra FNs talerstol ville trolig ha stanset alle pågående forhandlinger om israelsk tilbaketrekking, men Arafat oppfordret åpent FNs medlemsland til å støtte opprettelsen av den uavhengige staten når den fem år lange overgangsperioden i Oslo-avtalen utløper 4. mai neste år.

Bitter

Arafat kom bitter og skuffet fra direkte forhandlinger med statsminister Benjamin Netanyahu og president Bill Clinton i Det hvite hus.
Både Clinton og Netanyahu sa at det var gjort betydelige framskritt under samtalene i USA, men hovedpersonene i forhandlingene hadde vanskeligheter med å smile over det de angivelig skulle ha oppnådd.

Netanyahu skal likevel ha godtatt å gi slipp på 13 prosent av Vestbredden, slik USA har forlangt i måneder. Men Israel krever til gjengjeld forsterket palestinsk innsats mot terrorisme og at så mye som en fjerdedel av de nye palestinske områdene blir naturreservater utilgjengelig for bosetting.