Arafat erklærte ikke staten Palestina

NEW YORK (Dagbladet): Yassir Arafat ba i natt FNs hovedforsamling om å støtte opprettelsen av en palestinsk stat neste år, men unngikk å erklære staten Palestina fra verdensforsamlingens talerstol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- En uavhengig palestinsk stat må bli opprettet som en virkeliggjøring av det palestinske folkets rett til selvbestemmelse, sa Arafat.

Den palestinske lederen gjorde det klart at han står fast på sin holdning om å erklære de selvstyrte palestinske områdene som en selvstendig nasjon uavhengig av de pågående fredsforhandlingene med Israel.

Likevel bøyde han av for amerikansk press og unnlot å kunngjøre opprettelsen av en palestinsk stat.

Press

Det var på forhånd ventet at Arafat ville holde en historisk tale med kunngjøringen av en uavhengig stat, men etter hardt press fra president Bill Clinton og utenriksminister Madeleine Albright talte Arafat i mer generelle vendinger. En erklæring om et selvstendig Palestina fra FNs talerstol ville trolig ha stanset alle pågående forhandlinger om israelsk tilbaketrekking, men Arafat oppfordret åpent FNs medlemsland til å støtte opprettelsen av den uavhengige staten når den fem år lange overgangsperioden i Oslo-avtalen utløper 4. mai neste år.

Bitter

Arafat kom bitter og skuffet fra direkte forhandlinger med statsminister Benjamin Netanyahu og president Bill Clinton i Det hvite hus. Både Clinton og Netanyahu sa at det var gjort betydelige framskritt under samtalene i USA, men hovedpersonene i forhandlingene hadde vanskeligheter med å smile over det de angivelig skulle ha oppnådd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer