Arafat får svi for Hamas-aksjon

Den israelske hæren omringet Yasser Arafats hovedkvarter på Vestbredden og sendte stridsvogner dypt inn i Gaza, dagen etter at sju mennesker ble drept i det siste palestinske selvmordsangrepet i Tel Aviv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Ariel Sharons regjering vurderte natt til fredag å utvise Arafat fra Vestbredden, men sendte i stedet inn bulldosere for å rive ned deler av hovedkvarteret hans i Ramallah. Samtidig innrømmet Arafats hovedrivaler i organisasjonen Hamas at de sto bak den blodige aksjonen i Allenby-gaten i Tel Aviv torsdag ettermiddag.

Etter den nye beleiringen av hovedkvarteret, krevde Israel at 19 etterlyste palestinere skulle utleveres. Et 20-tall palestinere ble deretter arrestert, men ingen av dem skal være blant de etterlyste.

En palestinsk politimann ble drept av en israelsk snikskytter, før bulldoserne rev ned 10 av bygningene i hovedkvarteret. To tredeler av bygningene på området ligger nå i ruiner, opplyste en AFP-reporter som var vitne til operasjonen. Flere kraftige eksplosjoner sendte opp skyer av støv og røyk.

Den militære fløyen av den palestinske organisasjonen Hamas tok fredag på seg skylden for selvmordsaksjonen i Tel Aviv. Sju mennesker døde i aksjonen, blant dem gjerningsmannen og en skotsk 17-åring. Rundt 50 mennesker ble skadd.

- En kommende Qassam-martyr gikk om bord i en buss som fraktet sionistiske okkupanter. Han sprengte sin rene kropp i filler blant dem, het det i en uttalelse fra den væpnede fløyen i Hamas.

Samtidig med beleiringen av Arafats hovedkvarter, kjørte et titall stridsvogner inn i Gaza og parkerte i flere landsbyer fire kilometer fra grensen. En 35 år gammel palestinsk mann og en 25 år gammel kvinne ble drept av israelske kuler da palestinerne gjorde kraftig motstand. Minst tre israelske soldater ble såret da stridsvognen deres kjørte på en mine ved Beit Hanoun.

Gaza har til nå vært skånet for omfattende israelske aksjoner et ter at den israelske hæren gjenokkuperte de fleste av de palestinske byene på Vestbredden i juni. Fredag ble det nok en gang innført forbud mot å vise seg utendørs i de palestinske byene.

De israelske militæraksjonene kom bare timer etter den siste selvmordsbomben, og etter at regjeringen på et to timer langt krisemøte besluttet å isolere Arafat. Noen ministere, blant dem Sharon selv, krevde at han skulle utvises, men dette er tidligere blitt hindret av amerikansk og europeisk press.

Utenriksminister Shimon Peres og forsvarsminister Binjamin Ben-Eliezer var blant dem som var imot å utvise Arafat. Også sikkerhetstjenesten Shin Bet og militære etterretningsoffiserer mente en slik utvisning bare ville skade Israels diplomatiske anseelse og styrke Arafats status i verdens øyne, skriver den israelske avisen Haaretz.

To av Arafats livvakter ble såret under skuddvekslingen som oppsto da de israelske stridsvognene kjørte inn i hovedkvarteret og stanset bare 30 meter fra kontoret til Arafat.

- Dette er et ledd i Sharons langsiktige plan om å ødelegge den palestinske administrasjonen og gjøre slutt på Arafat, sa den palestinske forhandlingslederen Saeb Erekat.

Opptrappingen av voldshandlingene finner sted etter en seks ukers forholdsvis rolig periode. Bomben torsdag eksploderte i en buss i Allenby-gaten i sentrum av Tel Aviv midt i lunsjtiden, nær kafeer og restauranter. Dagen før ble en politimann drept da han nærmet seg en mistenkelig palestiner som sprengte seg i lufta på en bussholdeplass i byen Umm al-Fahm.

Den militære fløyen av Hamas opplyste fredag at den siste bombeaksjonen i Tel Aviv var en hevn for et israelsk flyangrep mot Gaza i juli, der et medlem av Hamas og minst 14 sivile palestinere ble drept. Etter drapene det siste døgnet har minst 1.548 palestinere og 598 israelere blitt drept i voldshandlinger de siste to årene.

(NTB)

<B>RAMLER NED RUNDT ARAFAT: Den israelske hæren sprengte i dag en bygning i Yassir Arafats hovedkvarter. Flere bulldozere går berserk på området, og bare Arafats boligkvarter og noen nærliggende strukturer står igjen.
<B>RASERER ALT RUNDT ARAFAT: Hærens bulldozere i arbeid inne på hovedkvarteret til Yassir Arafat. De begynte destrueringa torsdag etter selvmords-bomba i Tel Aviv.
<B>OFRENE: Broren til Samira Doukhdar (25) gråter over liket til søsteren i Gaza by. Israelske styrker angrep Gazastripa to ganger i natt og drepte to palestinere.