Arafat fikk hemmelig behandling

Franske leger behandlet blodplatemangel i årevis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisa New York Times skrev i går om Yasser Arafats hemmeligholdte journalen fra sykehuset i Paris, der han døde i fjor. Dagbladet kan avsløre at Arafat i hemmelighet hadde fått behandling ved samme sjukehus, men dette nevnes ikke i den siste pasientjournalen.

Til tross for omfattende undersøkelser og prøver klarte aldri legene å fastslå den underliggende sjukdommen som drepte ham.

Analysene storavisa har fått gjennomført, avkrefter langt på vei at Arafat døde av AIDS. Legene sier også at det er svært lite trolig at han døde av forgiftning, noe flere høytstående palestinske ledere har antydet.

Arafat led av forbrukskoagulopati, som det heter på halv-norsk, altså at blodet klumper seg i årene. \'

Hemmelig

Dette kan være kronisk og ha krevd tilførsel av blodplater over lang tid. En god kilde, med fortid fra militærsjukehuset Percy utenfor Paris, forteller til Dagbladet at Arafat i mange år fikk behandling med spesial-medisin der, åpenbart fordi han led av en kronisk sjukdom. Dette skjedde i all hemmelighet mens Frangois Mitterrand var president i Frankrike, på samme måte som andre utenlandske politiske og militære ledere i det skjulte fikk fransk legehjelp.

I den journalen som New York Times har fått tak i, nevnes det ikke at Arafat har en forhistorie ved dette sjukehuset. Arafats tidligere journaler er tydeligvis hemmelige. Dagbladets kilde kjenner til en henvendelse til Percy fra Arafat og hans krets, om Arafats sjukdom, fra dengang Arafat hold til i Tunisia, mange år før han kom på sitt siste besøk. Henvendelsen kom helt utenom tjenestevei. Men ingenting fra dengang framgår i den nå avslørte journalen.

Ikke-testet blod

AVSKJED:  Den franske æresvakten med Arafats kiste på en militær flyplass utenfor Paris. Herfra ble Arafat sendt hjem for begravelse i Ramallah. Foto: Scanpix/Reuters
AVSKJED: Den franske æresvakten med Arafats kiste på en militær flyplass utenfor Paris. Herfra ble Arafat sendt hjem for begravelse i Ramallah. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Dersom Arafat fikk overført blodprodukter før 1985, kan han ha fått i seg mange slags smitte, fordi blodet før dette ikke ble undersøkt og fordi blod fra mange personer ofte ble blandet, sier Dagbladets kilde, og legger til at særlig i Frankrike kunne blod-overføringer være farlige.

Den siste journalen viser at Arafat ikke fikk antibiotika før 27. oktober i fjor, femten dager etter at han ble sjuk og fikk diagnosen forkjølelse. Bare to dager etter at han fikk antibiotika for første gang, ble Arafat fløyet til Paris. Da var det antakelig for seint å redde livet hans, ifølge de legene som har sett journalen. De har uttalt seg til New York Times på vilkår av anonymitet.

Arafats leger i Ramallah ser ikke ut til å ha forstått han led av utbredt forbrukskoagulopati. Dette fikk legene aldri under kontroll og det førte til hans død. Arafat hadde unormalt få blodplater og fikk tilført blodplater og gammaglobulin. Men legene fant aldri hva slag infeksjon han hadde og hvor den satt i kroppen.

Det ble aldri foretatt noen obduksjon av Arafat, fordi hans enke satte seg imot det.

Neppe gift

Journalen nevner ingenting om en AIDS- eller HIV-prøve, noe som er merkelig og nå er helt vanlig prosedyre. I det minste kunne dette ha utelukket et rykte. Men etter å ha sett journalen mener legene dette er høyst utrolig, særlig ettersom Arafat fikk vondt i magen fire timer etter å ha spist om kvelden 12. oktober.

Arafats dødelige sjukdom begynte plutselig ved at han kastet opp og fikk magesmerter og tyntflytende diaré etter kveldsmaten i hans hovedkvarter i Ramallah på Vestbredden, der israelske styrker hadde holdt ham innesperret i tre år. Disse symptomene vedvarte i to uker. På denne tida gikk han tre kilo ned i vekt.

Ashraf al-Kurdi, Arafats livlege, tror han døde av forgiftning. Arafat led av gulsott, men legene fant aldri så store skader i nyrer og lever som man kunne vente av alvorlig forgiftning. Tre ulike franske laboratorier som undersøkte prøver fra Arafat uten å finne tegn til gift.

Arafat kom seg under oppholdet ved Percy og spaserte og snakket med sitt følge. Men 3. november sank den 75 år gamle mannen inn i koma.