Arafat går med på israelsk utsettelse

Palestinernes president Yasser Arafat godtar at Israel utsetter iverksettelsen av den siste fredsavtalen med noen få dager. Men de palestinske reaksjonene er skarpe mot at Israel utvider jødiske bosettinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge er særlig bekymret over meldingen om at israelerne planlegger å bygge ut flere israelske bosetninger.

- Fra norsk side ser vi med bekymring på meldingen om utbygging av nye israelske bosetninger, sier utenriksminister Knut Vollebæk.

- Det er riktig at det ikke er noe direkte forbud i Wye-avtalen, men i artikkel fem i avtalen står det at begge parter skal avstå fra å endre status for Vestbredden og Gaza, fremholder utenriksministeren.

Vollebæk har bedt den norske ambassaden i Tel Aviv om å formidle denne bekymringen videre til israelske myndigheter.

Utsettelse

- Det er også bekymringsfullt å høre om den israelske utsettelsen av tilbaketrekningen, sier utenriksministeren, som tross alt ser et lyspunkt i at det er tatt initiativ til et møte mellom Israels utenriksminister Sharon og palestinernes Abu Mazen.

Vollebæk mener at Norges rolle bør være å bidra til at samtalene fortsetter mellom partene.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ringte selv til Arafat for å forklare hvorfor det er behov for en utsettelse.

Årsaken er at riksadvokat Eliyakim Rubinstein mandag bestemte at avtalen ikke kan tre i kraft før den er godkjent av nasjonalforsamlingen Knesset. Dette skal etter planen først skje 11. og 12. november.

Netanyahu og Arafat undertegnet en avtale om videreføring av fredsprosessen i Wye Mills ved Washington 23. oktober, og avtalen skulle etter planen ha trådt i kraft mandag.

Sterke reaksjoner

Palestinerne reagerer imidlertid voldsomt på nye israelske utvidelser av jødiske bosettinger både på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Palestinske demonstranter støtte voldsomt sammen med israelsk politi i Øst-Jerusalem. Palestinerne protesterte mot at det er gitt tillatelse til å reise permanente gjerder rundt hus i Ras el-Amud-området, som jødiske nybyggere okkuperte for et år siden.

På den okkuperte Vestbredden var også israelske bulldozere mandag i gang med å utvide den jødiske bosettingen Kiryat Arba ved Hebron-by. Palestinerne protesterer mot utvidelsene, og kaller det et klart brudd på fredsavtalen. Israel derimot forsvarer hardnakket utvidelsene.

- Vi har besluttet at det ikke vil bli bygget nye bosettinger, men vi vil fortsatt tillate at de eksisterende blir utvidet. Det vil være vår politikk også i framtiden, understreket Netanyahu.

(NTB/REUTERS)