Arafat gir Qurie frie tøyler

Ahmed Qurie får endre regjeringen dersom han går med på å fortsette som statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinernes president Yasser Arafat lar Ahmed Qurie endre regjeringen dersom han går med på å fortsette som statsminister, ifølge en palestinsk parlamentariker.

- President Arafat ønsker at Abu Ala (Qurie) gjør det som er nødvendig for å sette sammen en ny regjering, sier Imad Faluji, som er medlem av den palestinske lovgivende forsamlingen.

Etter et møte med Arafat torsdag, hevdet Faluji også at presidenten har gått med på å gi den palestinske innenriksministeren full kontroll over sikkerhetsstyrkene i de okkuperte områdene.

Fram til nå har Arafat konsekvent nektet å si fra seg myndigheten over de væpnede styrkene. Striden om kontrollen over sikkerhetsstyrkene har skapt store vanskeligheter innad i de palestinske selvstyremyndighetene, og har dessuten ført til mye internasjonal kritikk av Arafat.

Statsminister Qurie har levert sin avskjedssøknad, men presidenten nekter å godta den. Likevel hevder Qurie at han leder et forretningsministerium, og han omtaler seg selv som «den avgåtte statsministeren.»

Reformtilhengere på Gazastripen planla torsdag en demonstrasjon rettet mot korrupsjonen i de palestinske selvstyremyndighetene. Demonstrantene skulle gå under parolen «Korrupsjon og okkupasjon er to sider av samme sak», ifølge en talsmann for aktivistene.

Statsminister Kjell Magne Bondevik ringte torsdag til sin palestinske kollega for å uttrykke støtte. Han håper at Qurie vil fortsette som statsminister og sa også at det er viktig at veikartet gjennomføres, ifølge en pressemelding fra Statsministerens kontor.

Qurie understreket overfor Bondevik at reformprosessen må fortsette, særlig når det gjelder sikkerhetssektoren.

EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana antydet samme dag at EU vil revurdere sitt forhold til Arafat hvis den palestinske maktkampen ender med at Qurie går av.

EU vil at Qurie får mer makt slik at han kan innføre reformer mot korrupsjon og anarki. Torsdag befant Solana seg i Tel Aviv hvor han møtte Israels utenriksminister.

På spørsmål om hva EU vil gjøre hvis Qurie går av, svarte Solana at «vi vil måtte komme til å revurdere mange ting». Da han ble spurt om det også gjaldt Arafat, svarte han: - Det, og mange ting.

(NTB)