Arafat glad for fredsinitiativet

President Yasser Arafat er svært fornøyd med president George W. Bush' fredsinitiativ. I dag møtte Arafat USAs spesialutsending.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs spesialutsending ble først nektet å møte den isolerte og beleirede palestinske presidenten Yasser Arafat i Ramallah på Vestbredden. Men etter at USAs president George W. Bush i går kveld entret talerstolen og ba Israel om å trekke sine styrker ut av de okkuperte områdene, endret Israels statsminister Ariel Sharon mening. I dag møttes spesialutsending Anthony Zinni og Yasser Arafat i et times langt møte.

Zinni overtalte president Arafat til å danne en komite med seniorrådgivere som skal arbeide sammen med ham for å finne en vei ut av krisen i Midtøsten, melder CNN.

En høytstående palestinsk tjenestemann sier til CNN at Arafat fortalte Zinni at han var glad for det amerikanske fredsinitiativet, men mener at Israel ikke følger det opp så lenge de ikke følger oppfordringen til Bush om å avslutte aksjonene inne på Vestbredden.

En annen palestinsk tjenestemann sier til CNN at samtalene mellom Arafat og Zinni var vanskelige.

Kilden sier at Zinni har bedt om at den palestinske komiteen skal møte ham. Med i kommiteen er sjefsforhandler Saeb Erakat, sikkerhetssjef i Gaza Mohammad Dahlan og etterretnignssjef Amin Al-Hindi.

Komplikasjoner

Men det kan allerede ha blitt komplikasjoner med Zinnis initiativ. CNN melder at statsminister Ariel Sharon har avslått Zinnis forslag om å møte den palestinske delegasjonen i kveld, og at også avvist ideen om at komiteen skulle få møte Arafat etter at de hadde snakket med Sharon.

Tysklands utenriksminister, Joschka Fischer, klarte i dag å få en delegasjon fra Røde Kors til å komme inn til Arafat. Røde Kors-delegasjonen fikk med seg hva som behøvdes av mat og medisiner av Arafat før de forlot ham igjen.

FN-delegasjon til Midtøsten

FNs høykommissær for menneskerettigheter sender en gruppe til Midtøsten for å granske om beskyldningene om overgrep fra den israelske hæren stemmer.

Men kommisjonen vil ikke bli sendt dersom isralerne og palestinerne ikke lover å samarbeide, melder NTB.

ANGRIPER AMERIKANSK BIL: En palestinsk protestant lar hatet mot USA gå ut over en amerikansk-produsert bil på Gaza-stripen i dag.
<B>MØTTE ARAFAT I DAG: USAs spesialutsending i Midtøsten, Anthony Zinni, møtte den beleirede palestinske presidenten Yasser Arafat i dag.