Arafat godtar fredsplan

Yasser Arafat har godtatt fredsplanen som ble lagt fram av Bill Clinton. Dermed er det nytt fredshåp i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meldingen er bekreftet både av den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO og av Det hvite hus.

- Arafat aksepterte planen utfra sin tolkning, sier PLOs representant i Washington, Abdel Rahman.

Ifølge palestinske kilder som nyhetsbyrået Associated Press har snakket med, sa Clinton til Arafat at hvis han ville ha endringer i fredsplanen, måtte Arafat prøve å komme til enighet med Israels statsminister Ehud Barak.

«Ja, men...»

Rød-Larsen betegner Arafats delvise aksept som «et nytt lys», men understreker at mye står igjen for at partene skal komme til enighet.

- Det Arafat har gjort er at han har sagt «ja,men...». Her er det en lang vei igjen å gå. Det er ikke gitt at partene vil gå tilbake til forhandlingsbordet, og gjør de det så er det en vanskelig prosses de må igjennom, sier FNs visegeneralsekretær Terje Rød-Larsen til Dagbladet.no.

Arafat og Clinton møttes i tre timer i går. I dag morges ringte Bill Clinton til Barak, og orientert ham om utviklingen.

I kveld melder NTB at den israelske regjeringen har vedtatt å sende en representant til Washington for å få flere detaljer om Yasser Arafats betingede aksept av den amerikanske fredsplanen.

Flere kilder sier at Arafat har godtatt å sitte tolv dager i intensive fredsforhandlinger med Israel.

Clinton har også invitert begge partene til et toppmøte i Washington i helga. Det er lite trolig at Arafat og Barak dukker opp, men håpet er at de sender hver sin forhandlingsdelegasjon.

- Hastverk bra

Den tidligere amerikanske utenriksministeren Lawrence Eagleburger tror ikke partene vil komme til enighet.

- På en måte håper jeg ikke en gang at jeg tar feil. Kommer de til enighet nå tror jeg det vil være en dårlig avtale, en som ikke vil tåle tidens tann, sier han til CNN.

Rød-Larsen er ikke enig.

- For å få til en avtale trenger en dødlinjer. Clintons avgang 20. januar er en slik dødlinje, det israelske valget en annen. Både for palestinerne og den israelske regjeringen kan det være en fordel å få en avtale før disse dødlinjene.

Så hastverk er ikke ingen fare for lastverk her?

- Snarere tvert imot.

TENTE FREDSHÅP:Yasser Arafat var i samtaler med president Clinton i Det hvite hus i går kveld. I midten sitter Arafats pressesekretær Nabil Aburedina.