Arafat håper, Israel venter

Gaza by: Yasser Arafat håper å kunne inngå en fredsavtale med Israel før president Bill Clinton går av 20. januar, men han får liten støtte fra sine arabiske naboer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi håper at vi med president Clintons løfter kan gjøre vårt ytterste før presidentperioden utløper, sa Arafat i sin første kommentar etter at han møtte den amerikanske presidenten i Washington tirsdag.

Arafat kom tilbake til Gaza torsdag kveld etter å ha bedt arabiske utenriksministere om støtte på et møte i Kairo. Men toneangivende land som Egypt ville ikke slutte seg til en plan som for all framtid vil nekte nærmere fire millioner palestinske flyktninger retten til å vende hjem til det som i dag er Israel.

Selv om Arafat sa han håper på en avtale, var det fortsatt uklart om han har godtatt de amerikanske avklaringene han ba om før han reiste til Washington.

Uklart

Dermed er det også uklart hva som egentlig er kommet ut av Arafats hektiske reise- og møtevirksomhet den siste uken. Amerikanske talsmenn sa etter møtet i Washington at Arafat hadde godtatt Clintons fredsplan med visse reservasjoner.

Israel fastholdt beslutningen om at det ikke er plass til millioner av palestinske flyktninger i den jødiske staten, og Egypts utenriksminister Amr Mussa sa torsdag at flyktningenes rett til å vende hjem er et hellig og urokkelig palestinsk krav.

Arafat håper på en avtale, men da han kom tilbake til Gaza torsdag kveld, kunne han ikke forklare hvordan de ulike synspunktene kan forenes i en avtale.

Foruten det vanskelige spørsmålet om de palestinske flyktningene er det også fortsatt uenighet om Jerusalem.

- Nesten umulig

Den israelske regjering hadde på forhånd små forventninger til Arafats samtaler i Washington og ventet torsdag fortsatt på et klart svar fra den palestinske lederen.

- Svaret kunne ha vært gitt for en uke siden. En mengde verdifull tid har gått tapt. Å nå en avtale i dag, før Clinton går av, er nesten umulig, sa utenriksminister Shlomo Ben-Ami.

Israel stiller seg tvilende til om det er mulig å finne fram til noen avtale med det første. Men den israelske regjering sendte torsdag stabssjefen ved statsministerens kontor, Gilead Sher, til Washington for samtaler.

Alt avhenger av svaret Arafat gir Clinton, fordi dette vil avgjøre grunnlaget for nye forhandlingene mellom israelerne og palestinerne.

(NTB-AFP-DPA)