Arafat henretter to av sine egne

GAZA (NTB-Reuters): Palestinernes leder Yasser Arafat godkjente i dag en dødsdom mot to av sine egne politifolk. Det er første gang noen blir dømt til døden og henrettet av de palestinske selvstyremyndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arafat satte selv sin signatur på dødsdommene i dag, og brødrene Raed Abu Sultan og Mohammad Abu Sultan ble henrettet i Gaza samme dag. De to politimennene hadde ifølge dommen åpnet ild med sine tjenestevåpen i en krangel med en nabofamilie. To brødre ble drept og en tredje ble alvorlig såret. Mindre enn 24 timer senere ble drapsmennene henrettet.

Ti politimenn med svarte hetter over hodet gjorde kort prosess med sine to kolleger, mens familiene ventet utenfor.

Fordømmer

Dødsdommen og den påfølgende henrettelsen ble umiddelbart fordømt av en gruppe som kaller seg Palestinas overvåkingskomite for menneskerettigheter, som har satt seg fore å overvåke menneskerettssituasjonen i de palestinske selvstyreområdene.

- Vi er motstandere av dødsstraff, og vi fordømmer dessuten måten de to ble dømt på, sier en talsmann for gruppen, Bassam Eid. - Disse mennene ble beordret henrettet etter en urettferdig rettssak, der de ikke hadde nok tid til å forsvare seg.

- Vil ta det opp

De første henrettelsene under palestinsk styre kommer mindre enn en uke etter at Arafat besøkte Oslo, hvor han blant annet møtte Norges utenriksminister Knut Vollebæk for å diskutere hvordan fredsprosessen i Midtøsten kan komme et skritt videre. Utenriksministerens talsmann, Ingvard Havnen, sier at det vil være naturlig å ta opp denne saken med de palestinske myndighetene.

- Vi tar klar avstand fra dødsstraff, uansett hvilke myndigheter som står bak, sier Havnen til NTB.