Arafat henretter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • To palestinere ble i går morges henrettet for å ha samarbeidet med israelerne. Den ene av dem ble skutt på en offentlig plass i byen Nabulus på Vestbredden med flere tusen tilskuere. I går ettermiddag ble to andre palestinere dømt til døden - også for å ha gått Israels ærend.
  • De henrettede skal ha bistått israelske soldater med å likvidere palestinske aktivister. Begge skal ha forrådt nære familiemedlemmer. Den palestinske sjefforhandleren Nabil Shaath sa i Oslo i går at palestinerne var i krig med Israel, og at man må se fullbyrdelsen av dødsdommene på den bakgrunn. De to som ble henrettet, ble dømt til døden fredag etter en kort og summarisk rettssak, der de ikke engang skal ha hatt skikkelig advokatbistand. Fredag kveld bekreftet palestinernes president Yassir Arafat dødsdommene. Bare noen timer etter måtte de to dø.
  • Det er all grunn til å kritisere palestinske selvstyremyndigheter i denne saken, men det er like stor grunn til å sette søkelyset på israelernes nye praksis for å få slutt på det nye palestinske opprøret. De siste ukene har israelske sikkerhetsstyrker likvidert en rekke palestinere som de har beskyldt for å være involvert i motstandskamp. Ifølge palestinerne selv har 28 unge menn dødd på denne måten. Israel har bekreftet den nye praksisen. I forrige uke slo viseforsvarsminister Ephraim Sheh fast at palestinere som planla terroraksjoner, ville bli satt ut av spill «effektivt, presist og rettferdig». På godt norsk kaller vi slike israelske handlinger statsterrorisme.
  • Norge fordømmer de palestinske henrettelsene. Det er viktig og bra at Norge opprettholder presset og gjør alt som er mulig for å unngå at flere blir skutt etter summariske rettssaker. Men det er også viktig at Norge fortsetter å legge press på Israel for å få landet til å slutte med sine likvideringer. Verken vold eller motvold skaper fred, heller ikke i Midtøsten.