Arafat i et hjørne

Den palestinske opinionens bastante avvisning av kompromisser gjør det vanskelig for Yasser Arafat å bli med på president Clintons siste fredsinitiativ. Han leter etter en noenlunde høflig måte å takke nei på, mener israelske kommentatorer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ytterliggående palestinere rettet flere angrep mot sivile og militære israelske mål i dag. I Gaza ble to israelske soldater drept og to andre såret mens de forsøkte å desarmere en bombe på en grensepost. Noen timere tidligere såret en bussbombe 13 mennesker i Tel Aviv.

Utenfor byen Nablus på Vestbredden ble det skutt mot en israelsk patrulje. En buss på vei mellom Jerusalem og Hebron ble også beskutt. Den fundamentalistiske bevegelsen Hamas har tatt på seg skylden for bussbomben.

Advarsler

Både opposisjonen mot Arafat og folk i hans nærmeste krets advarer sterkt mot å akseptere den amerikanske fredsinvitten, skriver den israelske avisa Haaretz. Hamas varsler Arafat om en oppstand (intifata) av et omfang han umulig kan kontrollere, dersom den palestinske presidenten godtar nye kompromisser.

Partiet Fadda, som er i koalisjon med Arafat, mener han ikke må finne på å reise til toppmøte i Washington, slik Bill Clinton ønsker.

Talsmenn for Folkepartiet (tidligere kommunistpartiet) sier en aksept av fredsplanen betyr å krysse alle linjer. En gruppe palestinske folkevalgte som går under navnet Demokratisk allianse, en rekke lederskikkelser i Arafats egen gruppe Fatah, ungdomsbevegelsen, den militante gruppen Tanzim og flere religiøse ledere har lagt tilsvarende press på Arafat.

Inngrodd mistro

Fiendskapen etter flere hundre palestinske drepte de siste tre måneder, sprer seg etterhvert til alle samfunnsområder. For første gang på mange år, nekter palestinske aviser nå å ta inn annonser for israelske varer. Fredsoptimistene har håpet av økonomisk samarbeid gradvis skal bygge tillit mellom partene.

Israels statsminister Ehud Barak har også innsigelser mot det amerikanske forslaget. Men i går gjorde han klart at dersom palestinerne sier ja, har israelerne ikke annet valg enn å akseptere invitten til nye kompromisser. Det er særlig forslaget om at palestinerne får kontroll over Tempelhøyden (unntatt historiske minnesmerker under bakken), som vekker anstøt i Israel.

Det kom angivelig som en stor overraskelse på Barak da Arafat i dag takket nei til fredsfølerne. -Signalene vi fikk i går var helt annerledes, sier en ikke navngitt diplomat til Haaretz.

Palestinerne har ikke stengt alle dører, men krever en klargjøring av detaljene i USAs forslag. Barak har bedt om det samme, og dermed er det fortsatt visse muligheter.

Les også: Hamas tar ansvar for bussbombe

Avlyst i siste øyeblikk

2000 hus skutt i filler

BOMBE:</B>Bussbomben i Tel Aviv etterlot 13 sårede, en av dem med alvorlige skader.