Arafat i friluft

Yassir Arafat ble båret ut på gullstol etter at israelerne i går opphevet den ti dager lange blokaden av hovedkvarteret i Ramallah. Men Arafat fikk knapt nok vist V-tegnet, før portforbud ble innført av israelerne. Stridsvogner og soldater holder stand knappe 40 meter unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunnen til at Arafat og hans palestinske medarbeidere i går kunne trekke frisk luft etter ti dager uten strøm og vann, var et sterkt press fra USAs president George W. Bush på Israels statsminister Ariel Sharon. Bush krevde at Sharon øyeblikkelig skulle oppheve blokaden.

Internasjonale analytikere mener Sharons brutale framferd ikke tjener krigen president Bush nå vil ha mot Irak. Særlig fordi Sharon kommer i samme kategori som Saddam Hussein når det gjelder brudd på FN-resolusjoner.

- Israel vil gjøre alt for å støtte USA i kampen mot terror og mot Irak, samtidig som vi må sørge for vår egen interne sikkerhet, var meldingen fra Sharon.

Roste Israel

FNs spesialutsending, Terje Rød-Larsen, roste Israel for det han kalte en modig handling.

Rød-Larsen møtte i går Arafat for å diskutere Sikkerhetsrådets FN-resolusjon fra 24. september i år. Resolusjon 1435 krever at Israel opphever blokaden, og at israelerne trekker seg ut fra palestinske byer og tilbake til situasjonen slik den var i september 2000.

- Jeg håper Israel fortsette tilbaketrekningen slik at den stemmer med FN-resolusjonens krav, sier Rød-Larsen.

Kosmetikk

Arafats sjefsforhandler Saeb Erekat sa i går at han håper opphevelsen av blokaden ikke bare er en kosmetisk endring :

Uttalelsen kom fordi israelske stridsvogner bare ble flyttet fra hovedkvarterets område og knappe 40 meter ut ved inngangen til området.

Arafat så overraskende frisk og velstelt ut etter at han sammen med over 200 palestinere har vært innesperret uten strøm og vann.

Han sa ingen ting da han ble båret rundt på gullstol av begeistrede palestinere. Han viste V-tegn og sendte slengkyss til de mange som var møtt opp for å hylle ham. Ironisk nok gjør Sharons angrep på Arafat den palestinske lederen mer populær enn han egentlig er. Og enkelte hevdet i går at det var Arafats stahet mot å forlate hovedkvarteret som tvang israelerne til å gi seg.

Militante

Fremdeles holder israelske tropper seg nær hovedkvarteret i Ramallah for å arrestere det de mener er 50 militante palestinere som de mener fremdeles er inne i hovedkvarteret.

Flere kan imidlertid ha kommet seg bort i kaoset som oppsto rundt Arafat da blokaden falt, og Arafat påstår at det ikke finnes ettersøkte palestinere i bygningen.

I den israelske regjeringen truer nå Simon Peres med å trekke seg fordi han mener han ikke blir informert om det som foregår.

UT OG INN: Yassir Arafat fikk pustet ut en kort stund i friluft i går, da blokaden av hovedkvarteret hans ble opphevet. Kort tid etter kom portforbudet.