Arafat i klemma

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er full krise i de palestinske selvstyreområdene. Helgas uro har vist at situasjonen er i ferd med å komme ut av kontroll og at Yassir Arafat er presset opp i et hjørne.

Kidnappingen av fire franske hjelpearbeidere og to palestinske politifolk i Gaza fredag, inkludert politisjefen sjøl, fikk Arafat til å erklære unntakstilstand i området. Han sparket politisjefen og sikkerhetssjefen og ga etter for internasjonalt press om å kutte ned på antallet sikkerhetstjenester. Men palestinernes president utnevnte sin egen fetter Moussa Arafat til ny toppsjef for sikkerheten. Det skulle han ikke ha gjort. For Moussa Arafat anses å være like korrupt som forgjengeren. Lørdag kveld demonstrerte tusenvis av palestinere mot utnevnelsen, og i går angrep aktivister fra den militante gruppa al-Aqsa-martyrenes brigader en politistasjon i Khan Younis på Gaza-stripen. Fanger ble løslatt og bygningen satt i brann.

Det er interessant, men også svært farlig, at en rekke tilhengere og medlemmer av Arafats egen al-Fatah-bevegelse nå slutter seg til opposisjonen. Kravene om reformer og slutt på det palestinske vanstyret blir stadig flere. Det var ikke tilfeldig at FNs spesialutsending Terje Rød-Larsen gikk hardt ut mot Arafat i FNs sikkerhetsråd i forrige uke.

Økt troverdighet fra grasrota er det eneste som kan få slutt på den palestinske krisen. Slik situasjonen er nå, står Arafat overfor et uløselig dilemma. Han kan ta sjansen på å oppløse de militante gruppene og risikere borgerkrig, eller han kan la situasjonen fortsette som nå og risikere enda flere israelske angrep. Men han kan også gi fra seg litt av makten, slik opposisjonen krever.

Yassir Arafat har altfor lenge vært enerådende. Mange mener at den palestinske presidenten har utspilt sin rolle og at han bør gå av. Det er trolig ønsketenking. Men palestinernes leder vil gjøre klokt i å demokratisere de palestinske selvstyreinstitusjonene og overlate mer av ansvaret til sin statsminister Ahmed Qurie.