- Arafat kan ha blitt forgiftet av radioaktivt materiale

Granskninger utført av tv-kanalen Al-Jazeera avdekket skyhøye verdier på Arafats eiendeler.

MYSTISK DØDSFALL: Det er fortsatt ikke kjent hva som tok livet av den palestinske lederen Yassir Arafat. Nå hevder den arabiske tv-kanalen Al-Jazeera at de har funnet ferske spor i den åtte år gamle saken. 


Foto:Hans Arne Vedlog/Dagbladet
MYSTISK DØDSFALL: Det er fortsatt ikke kjent hva som tok livet av den palestinske lederen Yassir Arafat. Nå hevder den arabiske tv-kanalen Al-Jazeera at de har funnet ferske spor i den åtte år gamle saken. Foto:Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Aids, gift, kreft eller skrumplever; spekulasjonene har vært mange, men åtte år etter er det fortsatt ikke kjent hva som drepte den palestinske lederen Yassir Arafat.

På bakgrunn av en ni måneder lang granskning, hevder den arabiske tv-kanalen Al-Jazeera at de nå har kommet ett skritt nærmere et svar:

Arafat var «ved god helse før han plutselig ble syk 12. oktober 2004» og døde én måned etter, 75 år gammel. «Hint antyder at han døde som følge av forgiftning», ifølge kanalen. 

Al-Jazeera sier de har analysert noen av Arafats eiendeler, inkludert klær, tannkost og palestinaskjerf, og funnet uvanlig høye nivåer av det svært sjeldne radioaktive grunnstoffet polonium.

Grunnet intens stråling av alfapartikler, er polonium svært farlig om det inntas i kroppen.

- Jeg kan bekrefte at vi målte en uforklarlig og forhøyet mengde polonium-210 i Arafats eiendeler som hadde flekker fra biologiske væsker, sier direktør dr. Francois Bochud ved Institut de Radiophysique i Sveits, som utførte granskningen.

De påpeker at «mellom 60 og 80 prosent» av dette poloniumet ikke kan forklares med naturlige kilder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer