- Arafat kan ha blitt forgiftet av radioaktivt materiale

Granskninger utført av tv-kanalen Al-Jazeera avdekket skyhøye verdier på Arafats eiendeler.

MYSTISK DØDSFALL: Det er fortsatt ikke kjent hva som tok livet av den palestinske lederen Yassir Arafat. Nå hevder den arabiske tv-kanalen Al-Jazeera at de har funnet ferske spor i den åtte år gamle saken. 


Foto:Hans Arne Vedlog/Dagbladet
MYSTISK DØDSFALL: Det er fortsatt ikke kjent hva som tok livet av den palestinske lederen Yassir Arafat. Nå hevder den arabiske tv-kanalen Al-Jazeera at de har funnet ferske spor i den åtte år gamle saken. Foto:Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aids, gift, kreft eller skrumplever; spekulasjonene har vært mange, men åtte år etter er det fortsatt ikke kjent hva som drepte den palestinske lederen Yassir Arafat.

På bakgrunn av en ni måneder lang granskning, hevder den arabiske tv-kanalen Al-Jazeera at de nå har kommet ett skritt nærmere et svar:

Arafat var «ved god helse før han plutselig ble syk 12. oktober 2004» og døde én måned etter, 75 år gammel. «Hint antyder at han døde som følge av forgiftning», ifølge kanalen. 

Al-Jazeera sier de har analysert noen av Arafats eiendeler, inkludert klær, tannkost og palestinaskjerf, og funnet uvanlig høye nivåer av det svært sjeldne radioaktive grunnstoffet polonium.

Grunnet intens stråling av alfapartikler, er polonium svært farlig om det inntas i kroppen.

- Jeg kan bekrefte at vi målte en uforklarlig og forhøyet mengde polonium-210 i Arafats eiendeler som hadde flekker fra biologiske væsker, sier direktør dr. Francois Bochud ved Institut de Radiophysique i Sveits, som utførte granskningen.

De påpeker at «mellom 60 og 80 prosent» av dette poloniumet ikke kan forklares med naturlige kilder.

Ifølge Al-Jazeera er dette første gang disse eiendelene blir undersøkt ved et laboratorium. De skriver videre at legene ikke greide å finne spor av vanlige tungmetaller eller gifter, og derfor fokuserte på mer obskure sjeldne elementer som polonium.

Det mest kjente tilfellet av poloniumforgiftning er den russiske avhopperen Alexander Litvinenko. Han ble plutselig syk 1. november 2006 og ble funnet død 22 dager senere. Poloniumet skal ha blitt plassert i en tekopp han drakk av.

I rapporten til Al Jazeera skriver det sveitsiske laboratoriet at verdiene de har funnet er svært høye, sammenliknet med tilfeldige kontrollgjenstander som også ble testet. Polonium finnes naturlig i atmosfæren, men mengdene som akkumuleres på en overflate er svært små.

Polonium-210 har en halveringstid på 138 dager, hvilket vil si at halvparten av den opprinnelige mengden er nedbrutt i løpet av 4,5 måneder.

Laboratoriet rapporterer sine funn i millibecquerel (mBq), som er en enhet for radioaktiv stråling. De sier blant annet at en urinflekk på Arafats undertøy har en verdi på 180 mBq, mens en kontrollunderbukse fra en annen mann bare målte 6,7 mBq.

- Selv i en forgiftningssak som Litvinenkos, burde bare noen få millibecquerel bli påvist i 2012, skriver instituttet.