Arafat kan reddes av gass i Gaza

Det er oppdaget store gassforekomster utenfor kysten av Gaza og det sørlige Israel. Gassfunnene kan redde økonomien i Yassir Arafats framtidige Palestina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske industrigiganten BG Group, som allerede i lang tid har engasjert seg i det gassholdige området i det østlige Middelhavet, har sikret seg en 25-års eksklusiv konsesjon for gassutvinning, skriver The New York Times.

Norsk interesse

Avtaler er gjort både med israelske og palestinske myndigheter.
Statoil har verken kapasitet eller interesse av å delta i gassutvinning utenfor Gaza og Israel.
Men Dagbladet har grunn til å tro at norske konsulentfirmaer har vært i kontakt med palestinerne for å sikre seg kontrakter i forbindelse med utbygging av de lovende gassfeltene.

BG Group har allerede investert over 200 millioner kroner i dette prosjektet, og vil bruke milliardbeløp i tida som kommer.

Men verken palestinere eller israelere vil ha råd til å utbygge gassvirksomheten på egen hånd. De er nødt til å samarbeide.
Håpet er at gassfunnene kan føre til framgang i den ellers så fastlåste fredsprosessen.

Blir sjølberget

Ifølge palestinerne er det gjort ett stort gassfunn utenfor Gaza og ett i det uoffisielle grenseområdet mellom israelsk og palestinsk farvann.

- Dette er viktig for den palestinske økonomien fordi vi ikke vil bli permanent avhengige av utenlandsk bistand, sier den palestinske planleggingsministeren Nabil Shaath.
Han regner med at gassen kan dekke alle lokale elektrisitetsbehov i løpet av tre år.

I tillegg vil palestinerne kunne eksportere gass til Israel. Israelernes behov for elektrisitet er ti ganger større enn palestinernes. Men en israelsk energiekspert sier at Israel har nok gassreserver til å sikre strømforsyningen i landet i 25 år framover. Palestinerne planlegger å bygge tre gasskraftverk. Nabil Shaath håper at palestinsk gass i framtida også kan bli eksportert til Jordan og Tyrkia.

Kan lage ferskvann

Med hjelp av gass kan det bli lønnsomt å bygge avsaltningsanlegg for å produsere ferskvann, og avhjelpe vannkrisen både i Israel og de palestinske selvstyreområdene.

KAN SMILE: For første gang på lenge har president Yassir Arafat grunn til å smile, etter at det er gjort gassfunn som kan redde det palestinske selvstyrets skrantende økonomi.