Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Arafat kan våkne opp igjen

- Bare tiden kan vise, sier professor Espen Dietrichs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yasser Arafat svever mellom liv og død på sykehuset i Paris, i det fagfolk kaller et reversibelt koma. Men palestinernes president bør ikke kalles hjernedød - det er medisinsk sett et høyst tvilsomt begrep.

- Begrepet hjernedød burde ikke finnes, sier professor dr. med. Espen Dietrichs til NTB.

- Hjernedød betyr varig og total ødeleggelse av hjernen, altså opphør av hjernefunksjonen. Da er man kort og godt død, fastslår han.

Norge har vært et foregangsland på dette området, tilføyer Dietrichs som er avdelingssjef ved Nevrologisk avdeling på Rikshospitalet i Oslo. Tidligere har dødsbegrepet i de fleste land vært knyttet til hjertets og ikke hjernens aktivitet.

Uklarhet

- Begrepet hjernedød skaper en uklarhet som legene kan skjule seg bak. Det er ikke så lett å vite om en pasient som ligger i respirator virkelig er død. Det må til undersøkelser som for eksempel måling av den elektriske aktiviteten i hjernen, sier professor Dietrichs.

- Eller man kan bruke røntgen for å se om det er blodsirkulasjon i hjernen. Klinisk død er en pasient først når legene ikke får respons på noen undersøkelser, tilføyer Rikshospital-nevrologen overfor NTB.

Begrepene «koma» og «reversibelt koma» har også vært brukt om Yasser Arafats tilstand.

- Koma betegner den dypeste grad av bevisstløshet, der pasienten overhodet ikke reagerer. Bare tiden kan vise om et koma er reversibelt, altså om pasienten i det hele tatt kan våkne opp, sier Espen Dietrichs.

Tilbakeviste

BBC var blant mediene som fredag brukte begrepet «reversibelt koma» om Arafats tilstand.

- Jeg kan forsikre at det ikke er snakk om noen hjernedød, men Yasser Arafat befinner seg ved en kritisk korsvei mellom liv og død, sa palestinernes offisielle representant i Frankrike, Leila Shahid, ifølge den britiske rikskringkastingens nettsider fredag.

Hun tilbakeviste kategorisk meldinger i franske og israelske medier om at den palestinske presidenten «blir holdt i live på kunstig vis».

- Legene har ingen diagnose, men alle de livsviktige organene fungerer, framholdt Leila Shahid.

Hun anklaget samtidig Israel for desinformasjon i spørsmålet om Arafats tilstand. Israelsk fjernsyn meldte fredag med henvisning til franske kilder at den palestinske lederen var erklært klinisk død.

(NTB)

<B>PÅ SYKEHUS: Yasser Arafat.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media