Arafat knyttes til bombene

Israelske soldater fant regninger fra Al-Aqsa-martyrenes brigader da de gjennomsøkte president Yasser Arafats kontorer. En av regningene var for 30 bomber - en måneds produksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torger Dahl tjenestegjør i Israels hær

100 væpnede palestinere i Fødselskirken

ARIEL SHARON: Viser verden finger'n

Minileksikon for KONFLIKTEN I MIDTØSTEN

LES I MAGASINET: DEN BLODIGE HISTORIEN

Israelerne har offentliggjort dokumenter som de mener knytter Yasser Arafats administrasjon til terrorvirksomhet.

Da den israelske hæren rykket inn i Ramallah og gjennomsøkte deler av Arafats hovedkvarter, ble det ifølge hæren funnet et brev fra Al-Aqsa-martyrenes brigader til Fuad Shubaki, de palestinske selvstyremyndighetenes kasserer og innkjøpssjef.

Et av dokumentene skal være en regning for en måneds produksjon av rundt 30 bomber til bruk i terroraksjoner, skriver israelske og vestlige medier. Den amerikanske avisen The Washington Post, den israelske Haaretz og den britiske The Times er blant avisene som omtaler saken.

Israelerne har lenge anklaget Arafat for å finansiere militante palestinske grupper, men har hittil i liten grad kunne bevise dette. Den palestinske forhandlingslederen Saeb Erekat har ikke sett dokumentet, men sier i en kommentar at han tror det er en forfalskning.

Fatah-leder

Den israelske regjeringen innkalte tirsdag til pressekonferanse for å vise fram dokumentet. Det er skrevet på en arabisk skrivemaskin på det som ser ut til å være Al-Aqsa-brigadens brevpapir.

Al-Aqsa-brigaden er en avlegger av Arafats Fatah-organisasjon, som har stått bak en rekke terroraksjoner den siste tiden.

Israel har lenge hatt mistanke om at Fatah-lederen Marwan Barghouti står i spissen for martyrbrigaden. Dette ble for første gang bekreftet mandag fra martyrbrigaden selv, i en uttalelse der Barghouti omtales som martyrbrigadens leder.

Våpenskip

Barghouti selv har nektet for at han er leder for martyrbrigaden, men har samtidig rost dens aksjoner. Al-Aqsa-brigaden regnes av USA for å være en terrororganisasjon.

Funnet av brevet betyr ifølge israelerne at det for første gang er påvist en direkte forbindelse mellom Arafats kontor og palestinske terrorister.

Etter krav fra den israelske regjeringen ble Shubaki arrestert av Arafats politi tidligere i år, for å ha stått bak forsøket på å smugle våpen fra Iran med lastebåten «Karine A», som israelerne beslagla i Rødehavet. Men ifølge israelerne var ikke arrestasjonen reell. Shubaki skal nå befinne seg sammen med Arafat på hans beleirede kontor i Ramallah.

Bomber

I brevet fra Al-Aqsa-brigaden datert 16. september 2001 er den største utgiftsposten elektriske komponenter og kjemikalier til framstilling av sprengstoff og bomber. Regningen lyder på nær 40.000 kroner for rundt 30 bomber.

- Vi trenger mellom fem og ni bomber hver uke til våre celler i ulike områder, heter det i brevet, referert blant annet i The Jerusalem Post.

Israelerne påpeker at Al-Aqsa-brigaden trappet opp sine angrep på israelere etter at regningen ble sendt til Arafats kontor, og særlig siden nyttår.

Al-Aqsa-brigaden ber også om å få overført 160.000 kroner til innkjøp av ammunisjon til automatvåpen. Regningen omfatter i tillegg utgifter til begravelse av medlemmer av Al-Aqsa-brigaden.

Israelerne hevder også ha funnet en stor mengde våpen da de gjennomsøkte deler av Arafats hovedkvarter i Ramallah, våpen som er i strid med tidligere inngåtte avtaler. Det skal også ha blitt funnet en stor mengde falske pengesedler.

(NTB)

<B>ISOLERT: Yasser Arafat sitter isolert på sitt kontor i Ramallah, mens israelske styrker ruller over Vestbredden.