Arafat kondolerer Israel etter romferjeulykke

Palestinernes president Yasser Arafat sendte søndag kondolanser til Israel og familien til Ilan Ramon, som mistet livet da romferja «Columbia» eksploderte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Israels president Moshe Katsav som opplyste at Arafat hadde sendt kondolansene. Lørdag sendte Arafat også kondolanser til USAs president George W. Bush, men det er ikke klart om Bush sendte kondolansen videre til Israel.

Regjeringene i Iran og en rekke arabiske land beklaget søndag også tapet av de amerikanske astronautene i «Columbia»-ulykken. Men kondolansene omfattet ikke israelske Ilan Ramon.

- Iran skiller klart mellom den politiske konflikten mellom vårt land og USA, og vitenskapelige og menneskelige saker, sa Hamid-Reza Asefi, talsmann for det iranske utenriksdepartementet.

Som et uttrykk for at dette skillet kanskje ikke er like klart i forhold til Israel nøyde Asefi seg med å beklage at «de amerikanske og den indiske astronauten» mistet livet da romferja «Columbia» havarerte lørdag.

Indisk-fødte Kalpana Chawla og israelske Ilan Ramon var del av mannskapet på sju som var om bord på «Columbia» da ulykken skjedde.

I Irak beklaget også mange mennesker «Columbia»-katastrofen, men i motsetning til i andre arabiske land takket de rett ut Gud for at en israelsk astronaut var blant dem som døde. Ilan Ramon var tidligere jagerflyger og deltok i angrepet mot en atomreaktor i Irak i 1981.

- Jeg takker den allmektige gud for å ha hevnet mitt land, sa skolelæreren Ata Ahmad, som sa han fortsatt husket bombeangrepet mot reaktoren.

Mange andre arabiske ledere, blant dem Egypts president Hosni Mubarak, Saudi-Arabias kronprins Abdullah og Jordans kong Abdullah II, sendte sine kondolanser til USA. Men bortsett fra Arafat er det ikke klart om noen av dem også kondolerte Israel.

(NTB)