Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arafat krever angreps-stans

Den palestinske selvstyremyndigheten anmoder igjen alle de palestinske gruppene om å stanse operasjonene mot Israel, etter et møte i Ramallah i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtet ble ledet av Yasser Arafat, som har sittet i «husarrest» i sitt hovedkvarter i Ramallah i to måneder, beleiret av israelske stridsvogner.

- Den væpnede konflikten mellom Israel og palestinerne kan være over innen ett døgn, hevdet selvstyremyndigheten i en presseuttalelse etter møtet, ifølge den israelske nettavisen haaretzdaily.com.

Selvstyremyndigheten anmodet alle de palestinske gruppene om å respektere en omfattende våpenhvile og stanse operasjoner mot Israel og israelere.

- Disse angrepene tjener ikke våre nasjonale interesser, gjentok selvstyremyndigheten.

Zinni kommer ikke

Arafats råd ønsker også at USA sender sin spesialutsending Anthony Zinni tilbake til regionen. Men det kan bli lenge til, hvis ikke Arafat klarer å stanse alle angrep mot israelske mål og levere en forklaring på forsøket på å smugle våpen om bord i båten «Karine A».

Bush og hans utenrikspolitiske rådgivere vurderer ulike måter å straffe Arafat på, blant annet å stenge Den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLOs kontor i Washington.

- Å bestille våpnene som var om bord på en båt på vei til det området, er ikke å bekjempe terrorisme, det er å støtte terrorisme. Selvfølgelig er vi skuffet over ham (Arafat), uttalte president Bush fredag.

Det skal foreligge bevis som knytter selvstyremyndigheten til smuglingen, men utenriksminister Colin Powell har uttalt at det ikke beviser at Arafat personlig var involvert. Uansett har ingen i selvstyreadministrasjonen blitt straffet for smuglingsforsøket, og det slår tilbake på Arafats troverdighet, mener Bush.

Sharon til Washington

Etter avsløringen av 50 tonn våpen om bord på «Karine A», angivelig på vei fra Iran, er presset mot Israels statsminister Ariel Sharon blitt atskillig mindre i forhold til hva det var sist høst. Sharon skal besøke Washington og møte president Bush i Det hvite hus 7. februar. Da skal de blant annet drøfte kampen mot terrorisme.

President George W. Bush kom sent fredag med det hittil hardeste utfallet mot Arafat, etter at nok en selvmordsaktivist såret 25 mennesker i en bombeaksjon i Tel Aviv. Den israelske hæren svarte da med å sende på vingene kampfly som avfyrte fire raketter mot bygninger og anlegg som tilhører den palestinske sikkerhetstjenesten på Vestbredden og Gaza. Sikkerhetstjenesten er underlagt den palestinske selvstyremyndigheten.

- Håpløst

Lørdag uttrykte også FNs generalsekretær Kofi Annan stort mismot ved situasjonen i Midtøsten, under et besøk i Teheran.

- Situasjonen er tragisk og svært, svært alvorlig. Det ser håpløst ut, sa Annan.

- Alle verdens ledere er bekymret. Felles internasjonal handling er nødvendig for å få partene til forhandlingsbordet, sa Annan etter en pressekonferanse sammen med Irans utenriksminister Kamal Kharazi.

Annan ble bedt om å kommentere særlig arabiske beskyldninger mot Bush-administrasjonen om at den gir Israel ensidig støtte.

- Jeg er ikke sikker på at USA støtter Israel fullstendig. Jeg vet bare at de har bedt Arafat gjøre mer for å bekjempe terrorisme, svarte Annan.

(NTB)

I BØNN: Palestinernes leder har igjen bedt om stans i alle angrep mot Israel. Det spørs om han blir hørt.
Hele Norges coronakart