-  Arafat løy hele tida

Yassir Arafat var en «mesterlig manipulator» og «løy hele tida», sier fredsmekler Terje Rød-Larsen til et amerikansk tidsskrift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I siste nummer av det seriøse, konservative amerikanske tidsskriftet The Atlantic snakker Terje Rød-Larsen om sitt forhold til tidligere PLO-leder og palestinsk leder, Yassir Arafat. Den norske diplomaten, sosiologen og forskeren spilte en sentral rolle i Oslo-prosessen og har vært FNs spesialutsending til Midtøsten i en årrekke. Nå jobber han som FN-utsending til Libanon og Syria og leder International Peace Academy i New York.

Det er i tidsskriftet The Atlantics septembernummer at Arafat er tema. Tittelen på førstesida lyder «Hvordan Arafat ødela Palestina - arven etter en manns korrupte regler - sett gjennom øynene til dem som kjente ham best», og saken brettes ut over 23 sider.

Rød-Larsen er en av flere Midtøsten-eksperter som kjente Yassir Arafat svært godt, og som er intervjuet om den omstridte palestineren og fredsprisvinneren. Men det er slett ikke noe sympatisk bilde Terje Rød-Larsen gir av den døde palestinske lederen.

Daglige møter

Ifølge magasinet hadde Terje Rød-Larsen ukentlige og ofte daglige møter med Yassir Arafat i en tiårsperiode.

-  Vanligvis ville han (Arafat, red.anm.) si: «Jeg er enig i prinsippet.» Det betydde nei, eller hvorfor. Det kunne også bety: «Nei, det må jeg tenke på.» Eller «det er ikke meg, det er Hamas» eller «jeg gjør mitt beste» , sier Rød-Larsen til The Atlantic.

På direkte spørsmål om hvordan Arafat var da han løy, svarer Rød-Larsen:

-  Han løy hele tida. Og han visste det, sier Rød-Larsen.

-  Jeg kunne si: «Abu Ammar (Arafats krigernavn, red.anm.), kutt ut drittpratet. La oss være seriøse.» Han kunne da enten snakke seriøst eller ikke. Han kunne fortsette med tullprat.

Når The Atlantic ber Rød-Larsen utdype hva han mener med tullprat, svarer den norske toppdiplomaten:

-  Han kunne si: «Det er ikke meg, det er al-Qaida.» «Det er iranerne.» «Det var et libanesisk skip.» «Det er syrerne.» Alle mulige slike ting, sier Rød-Larsen.

-  Selvfølgelig visste alle rundt ham at det var han som sto bak. Han fortalte aldri alt til sine nærmeste kamerater. Fordi han alltid opererte med advokater og flere advokater. Han var ekstrem til å dele opp. Han brukte skitne triks, men informerte ingen av sine ministrer. De hadde ikke anelse om hva som skjedde, sier Rød-Larsen og fortsetter:

-  Manipulator

-  Han hadde et økonomisk skap. Han hadde et skap for skitne triks. Han hadde et skap for lovlige forretninger. Han hadde et skap for ulovlige forretninger. Absolutt alt var delt opp, sier Terje Rød-Larsen til The Atlantic.

I intervjuet med det amerikanske magasinet fortsetter Terje Rød-Larsen med sine knallharde karakteristikker av Yassir Arafat, som døde etter lang tids sykdom i fjor.

-  Han var en mesterlig manipulator, sier Rød-Larsen.

-  På sin måte var han en politiker som gjorde katastrofale feil både moralsk og politisk, sier Rød-Larsen og fortsetter:

-  Han trodde han var udødelig. Han stolte på at han hadde Guds hånd som beskyttet ham mot alt. Og han forsvant da han møtte sitt største nederlag i livet. Det var en av årsakene til at han hadde det elendig før han døde, sier Terje Rød-Larsen.

Siste samtale

The Atlantic spør Rød-Larsen om han husker siste gang han snakket med Yassir Arafat.

-  Det var hjemme i Herzlyia på en søndag. Jeg husker det godt. Jeg hadde ikke snakket med ham på 18 måneder. Min mobil ringte.

Journalist David Samuels beskriver Rød-Larsen slik: «Plutselig blir Rød-Larsens stemme høyere, og han begynner å hvine som en gal gammel tante.» Han forteller om samtalen:

«Terje! Terje! Det er Abu Ammar! Hvordan har du det? Hvordan har du det? Hvordan var ferien?» Før Arafat sier: «\'Ah-dah-dah\' husker alltid. Terje, eh, din kone er min søster! Min søster! Min søster! Og jeg er onkelen til dine barn. Dine barns onkel!»

Intervjuet avsluttes med at Terje Rød-Larsen forteller at det siste Yassir Arafat sa til ham var:

-  Du er alltid velkommen til å besøke meg når du ønsker det.

Det var det. Yassir Arafat ble syk uka etter, og døde, sier Terje Rød-Larsen.

TETTE BÅND: I siste nummer av det seriøse, konservative amerikanske tidsskriftet The Atlantic snakker Terje Rød-Larsen om sitt forhold til tidligere PLO-leder og palestinsk leder, Yassir Arafat. Det er ikke noe sympatisk bilde Rød-Larsen gir av den døde palestinske lederen.