Arafat nekter å forlate hovedkvarteret

Palestinernes president Yasser Arafat nektet natt til søndag å forlate sitt hovedkvarter i Ramallah, selv om israelske bulldosere fortsatte å hakke løs på bygningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusener av palestinere ga utover kvelden blaffen i portforbudet og tok til gatene i byer, landsbyer og flyktningleirer over hele Palestina for å vise sin støtte til sin president. I Ramallah sluttet hundrevis av palestinere seg til et 30-tall utenlandske fredsaktivister, mens 2.000 demonstrerte i Nablus.

I sin første tale siden beleiringen tok til torsdag, ba Arafat sitt folk om å gjøre slutt på alle angrep inne i Israel fordi de ikke tjener palestinernes sak. Men samtidig gjorde han det klart at verken han eller noen annen forlater bygningen.

- Vi skal ikke knele, vi skal ikke knele, vi skal ikke knele, sa han på telefon til Ahmed Tibi, et arabisk medlem av den israelske nasjonalforsamlingen. Han sa også at han håper han kan bli en martyr, og at ingen i hovedkvarteret vil bli overlevert til Israel.

Israel beordret tidligere lørdag kveld full evakuering av Arafats hovedkvarter i Ramallah. Samtidig varslet hæren at det snart ville komme en «enorm eksplosjon».

Soldater ga ordren over høyttalere på arabisk, ifølge en korrespondent fra nyhetsbyrået AFP.

- Kom ut straks én etter én med hendene over hodet for det vil komme en enorm eksplosjon, lød beskjeden.

Hæren sa senere at Arafat er fri til å gå, og at Israel ikke er ute etter å hindre hans bevegelser.

Trolig er det om lag 200 mennesker inne i kontorbygningen, hvorav 20 Fatah-medlemmer som er etterlyst av Israel.

Alle palestinske sykehus ble satt i alarmberedskap for å motta skadde om den israelske beleiringen ender i en katastrofe.

I de siste dagene har Israel jevnet med jorda alle de gjenværende bygningene i hovedkvarteret unntatt kontorbygningen til Arafat. Men rivningen av nabobygg førte til skader også på kontorbygningen, og tredje etasje ble delvis ødelagt da den ble truffet av en israelsk granat fredag. Stridsvogner sto 10 meter fra Arafats kontor.

NTB-Reuters-DPA