Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arafat og Barak hjem til storm

Yassir Arafat kommer i dag hjem til Gaza der folkekravet er nytt voldelig opprør mot Israel. Ehud Barak møter politisk storm og frykter uro: - Hvis vi må gå til konfrontasjon, kan vi se våre barn i øynene å si at vi gjorde alt, alt for å hindre konfrontasjon, sa Barak etter sammenbruddet i Camp David-forhandlingene i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både palestinske og israelske sikkerhetsstyrker er satt i alarmberedskap for å hindre uro i kjølvannet av Camp David-møtene. Etter femten dager med forhandlinger døgnet rundt, besluttet Yassir Arafat, Ehud Barak og Bill Clinton seg for å reise hjem. Det var striden om Jerusalem som førte til sammenbruddet. Arafat krevde suverenitet over Øst-Jerusalem inkludert den hellige gamlebyen bortsett fra det jødiske kvarteret og klagemuren. Israel tilbød delvis kontroll over deler av Øst-Jerusalem.

Både Arafat og Barak avviste muligheten for å undertegne en avtale om problemområder de ble enige om i Camp David.

- Vi undersøkte den muligheten og forkastet den, sa Clinton.

Ved avreise beskylte begge parter hverandre for å ha forårsaket bruddet.

Hellig krig

Nyhetene fra Camp David utløste opprørske demonstrasjoner i Gaza by. - Ja til en ny Intifada, ropte et tusentalls demonstranter. Intifada var det palestinske opprøret som varte fra 1987 og fram til Oslo-avtalen ble undertegnet i 1993.

Den militante islamistiske bevegelsen Hamas gikk straks ut og oppfordret til hellig krig mot Israel.

- Løsningen nå er at Arafat og forhandlerne erklærer at hele fredsprosessen har vært en fiasko og nytteløs og går tilbake til veien med motstand og hellig krig, sa Hamas-talsmannen Abdel-Aziz al-Rantizi til Reuters.

På kort sikt kan bruddet i Camp David likvel øke oppslutningen om Arafat. Det blir lagt merke til at han stod fast på de sentrale palestinske kravene til tross for massivt press fra Bill Clinton og Ehud Barak.

Men misnøyen med hva de har fått gjennom Oslo-prosessen er stor, og flere eksperter peker på faren for omfattende uro dersom dagens situasjon ikke bedrer seg. Sammenbruddet i Camp David vil i beste fall forsinke arbeidet med en endelig fredsavtale.

Politisk kaos

Ehud Baraks reiser hjem til politisk kaos. Rett før avreise til USA, mistet hans regjering flertallet i parlamentet Knesset og overlevde et mistillitsforslag med et nødskrik.

- Straks han er hjemme vil han konsentrere seg om sammensetningen av regjeringen, sa Baraks talsmann Gadi Baltiansky i går.

Barak manet i går til nasjonal enhet og sa at israelerne må legge intern strid til side. Han sa også at han vil vurdere å sette sammen en nasjonal samlingsregjering.

Regjeringssamtaler med partier til høyre blir ifølge obervatører vanskeligere nå. I Camp David la Barak fram forslag som er helt uspiselige for de jødiske nasjonalistiske partiene.

Allerede 2. august stemmer Knesset over et forslag om å skrive ut nyvalg.

Plukke opp bitene

Sammenbruddet i Camp David betyr ikke nødvendigvis sammenbrudd i fredsprosessen. I sluttdokumentet fra toppmøtet forpliktet de to lederne seg til å løse konfliktene med fredelige midler og lovte å fortsette anstrengelsene for en endelig avtale så fort som mulig. 13. september, dagen Arafat har varslet at han vil ensidig erklære den palestinske staten, er satt opp som en endelig tidsfrist

Det er uklart hvor og hvordan de to lederne vil ta fatt på nytt. Barak understreket i går at kompromissforslagene han hadde kommet med på Camp David, ikke lenger er gyldige.

Bill Clinton la på sin side vekt på at det var gjort «betydelige framskritt» under forhandlingene.

- Jeg tror begge vil finne veier fram til målet dersom de ikke lar tiden løpe fra dem, sa Clinton.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media