Arafat og demokratiet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det ulmer blant palestinerne. Mens freds-prosessen står på stedet hvil, blir kritikerne av president Yassir Arafat stadig flere. PLO-lederen svarer på kritikken ved hjelp av arrestasjoner. Forrige lørdag ble elleve politikere og akademikere som undertegnet et opprop mot korrupsjon og vanstyre, satt i fengsel.
  • Det manglet ikke på store ord da Arafat på begynnelsen av 90-åra fikk status som fredsdue i stedet for terrorist. Osloavtalen førte til at den gamle geriljakrigeren fikk fredsprisen sammen med de israelske lederne Yitzhak Rabin og Shimon Peres. Plutselig var Arafat stueren langt inn i Kristelig Folkepartis rekker.
  • Men hverdagen i de palestinske selvstyreområdene er dessverre helt annerledes enn politiske hyggestunder i Oslo og andre deler av verden. Den palestinske selvstyreadministrasjonen er flere ganger blitt beskyldt for korrupsjon. Arafat selv har aldri vært mistenkt for å stjele av den slunkne palestinske selvstyrekassa. Men mange er misfornøyde med sin presidents antidemokratiske måte å styre på. Ved hjelp av ti- tolv sikkerhetstjenester, som ofte er i innbyrdes strid, sørger han for at han har full kontroll over det palestinske samfunnet. Presse- og ytringsfriheten er det så som så med. Enkelte palestinere hevder at de hadde det bedre under israelsk okkupasjon. Da hadde de i hvert fall en fiende å forholde seg til.
  • I går fikk de palestinske selvstyremyndighetene overlevert en norsk protest mot forrige ukes arrestasjoner. Norsk UD lover også å følge opp saken om ingenting skjer. Det er bra. For Arafat har altfor lenge fått lov til å ture fram som han vil. Det hjelper ikke med argumenter som at palestinerne står i en vanskelig situasjon overfor Israel. Heller ikke er det noen unnskyldning at den palestinske staten bare er i sin spede begynnelse. Norge og en rekke andre land har tross alt gitt Arafat milliarder av kroner i støtte. Blir ikke maktmisbruket stanset på et tidlig tidspunkt, kan det fort bli sementert.