Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arafat og Peres til Oslo i morgen

Yasser Arafat og Israels tidligere statsminister Shimon Peres møtes for nye fredssamtaler i Oslo i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinernes leder Yasser Arafat skal møte statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Thorbjørn Jagland når han kommer til Oslo i helga.

- Jeg ser fram til å bli orientert om status i fredsprosessen etter toppmøtet i Camp David, og vil i samtalene understreke Norges vilje til å bistå partene i de vanskelige sluttstatusforhandlingene, sier Jagland til NTB.

Han vil også diskutere Norges og det internasjonale samfunns bistand til palestinerne. Norge leder den internasjonale giverlandskomiteen for palestinerne.

Arafat er for tida på en turné for å søke internasjonal støtte etter at fredsforhandlingene i Camp David brøt sammen.

- Arafat skal orientere statsministeren og utenriksministeren om fredsprosessen i Midtøsten og status etter Camp David-forhandlingene i USA, og se hva Norge kan gjøre, sier Omar Kitmitto, leder for den palestinske delegasjonen i Norge, til NTB.

Arafat gjest

Arafat skal bo i regjeringens gjestebolig i Parkveien under oppholdet i Norge. Etter planen skal palestinernes leder møte utenriksminister Thorbjørn Jagland lørdag formiddag, og statsminister Jens Stoltenberg senere på dagen. Arafat forlater landet lørdag kveld.

Etter det Dagbladet erfarer har norske myndigheter lagt til rette for nye fredssamtaler mellom Arafat og Israels tidligere statsminister Shimon Peres i løpet av helga. Peres befinner seg for tida i Hellas, men skal ha sagt ja til å reise til Norge på kort varsel for å møte forhandlingsmotparten fra Camp David. Peres tapte presidentvalget i Israel etter sammenbruddet i forhandlingene. Han er nå minister for regional samarbeid i Israels regjering.

Peres invitert

Israels ambassade opplyser at Peres skal komme til Oslo i morgen kveld. Etter planen skal han oppholde seg i landet i ett døgn.

- Han er invitert av norske myndigheter. Da det ble klart at Arafat skulle komme, ble også Peres invitert. Men jeg kan ikke bekrefte om de to skal møtes, sier informasjonssjef Leif Røssaak ved ambassaden til NTB.

Peres og Arafat har møtt hverandre i Norge flere ganger etter Oslo-avtalen i 1993.

Fristen for å finne en løsning i konflikten mellom Israel og palestinerne går ut 13. september. Arafat har sagt at han vil erklære en palestinsk stat dersom ikke en avtale er klar.

Omar Kitmitto, som er leder for den palestinske delegasjonen i Norge, sier Arafat også vil treffe Terje Rød Larsen og Mona Juul, for å se de nyfødte tvillingene deres, hvis han får tid.

MØTES IGJEN: Den palestinske delegasjonen håper Norge kan gjøre noe i fredsforhandlingene mellom partene i Midtøsten-konflikten.