Arafat omringet

Israelske styrker har omringet og skutt mot hovedkvarteret til president Yassir Arafat i Ramallah - igjen. Dette skjedde etter et nytt palestinsk kamikazeangrep mot en buss midt i Tel Aviv i går, der fem personer foruten gjerningsmannen ble drept og nær 60 såret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinsk politimann skutt i Arafats hovedkvarter En israelsk skarpskytter drepte fredag en palestinsk politimann som befant seg inne i Yasser Arafats hovedkvarter i Ramallah, melder palestinske sikkerhetskilder.

Politimannen ble ifølge nyhetsbyrået AFP truffet av en kule da han sto i nærheten av et vindu i hovedkvarteret.

Statsminister Ariel Sharon sammenkalte Israels regjering til krisemøte i går ettermiddag i forsvarsdepartementet i Tel Aviv. Der ble det enstemmig vedtatt, ifølge avisa Haaretz, å omringe og isolere Arafat i stedet for å kaste ham ut av Vestbredden.

Israel krevde samtidig å få utlevert mer enn 20 palestinere som er ettersøkt av Israel, og som skal oppholde seg i hovedkvarteret til Arafat.

Vedtaket ble umiddelbart satt i kraft. Israelske stridsvogner omringet Arafats kontor innenfor Regjeringskvartalet og rev ned brakkene der hans livgarde, Styrke 17, holdt til. En palestiner ble dødelig såret.

Kort etter at beleiringen begynte, ble et 20-tall palestinere arrestert, men ingen av dem skal være blant de etterlyste.

Ny offensiv?

Dermed er det full krise igjen mellom israelerne og palestinerne, etter to dager med palestinske kamikazebomber. Onsdag ble en israelsk politimann drept nord i Israel.

Før regjeringsmøtet hadde Sharon i et lukket møte sagt at Arafat må «kastes ut». Men på regjeringsmøtet vedtok man å ikke kaste ham ut fra Ramallah på Vestbredden til Gaza eller noe annet sted, etter motstand fra forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer og utenriksminister Shimon Peres, som begge tilhører Arbeiderpartiet.

Sikkerhetstjenesten Shin Bet og militære etterretningsoffiserer satte seg også imot å kaste ham ut, ifølge avisa Haaretz. Det ville bare føre til diplomatisk skade og styrke Arafats stilling i verden.

I går kveld brukte israelske soldater megafoner for å be de ettersøkte palestinerne komme ut av Arafats hovedkvarter. Hvis ikke, blir det opp til Sharons sikkerhetskabinett å vedta neste skritt, ifølge en talsmann fra Israels utenriksdepartement til Reuters.

Overga seg

Før midnatt hadde åtte palestinere gått ut med hendene over hodet og overgitt seg.

Samtidig gikk israelske styrker inn i Gaza to steder, den ene styrken rykket fram til utkanten av Gaza by, mens den andre trengte seg to kilometer innenfor grensa til småbyene Beit Lahiya og Beit Hanun.

Gårsdagens bussbombe gikk av midt i Tel Aviv, midt i et strøk som er fullt av kafeer og restauranter. Klokka var 13, idet folk gikk ut for å spise lunsj. En palestiner gikk om bord i en buss og utløste sprengstoffet noen sekunder etterpå, foran i bussen.

- Jeg hørte et kraftig smell. Jeg løp ut, der kundene satt og spiste. Jeg så folk flykte fra bussen. De hoppet ut av vinduene dekket av blod. Jeg så soldater og kvinner dekket av blod rope og skrike, fortalte restauratøren Ofer Menachem til journalister som kom til.

Foruten de seks drepte, deriblant bomberen, sto det om livet til en av de sårede. Fire andre var alvorlig skadd, ifølge redningstjenesten Magen David Adom.

Brigaden Ezzedin al-Qassam, som hører til den islamistiske bevegelsen Hamas tok på seg ansvaret for angrepet. Men det gjorde også Islamsk hellig krig og al-Aqsa-martyrenes brigader.

Barn drept

Tidligere på dagen ble en 12 år gammel palestiner, Abdel Salam Samrin, drept av flere skudd i brystet i Ramallah. Han skulle kjøpe sigaretter til faren. Ifølge palestinske kilder ble han drept av skudd fra ei israelsk stridsvogn.

Flere steder på Vestbredden har israelske styrker fortsatt «å rake» for å oppspore ettersøkte og mistenkte palestinere. Fem ble arrestert i går, og et større lager med høyantennelig materiale i en flyktningleir nær Jenin ble funnet og satt i brann, ifølge den israelske hæren.

Sprengt: Midt i Tel Aviv, Israels største by, ble buss nummer 4 sprengt av en palestinsk bomber i går middag. Fem andre ble drept og rundt 60 såret.