Arafat ønsker våpenhvile

Men betingelsene til den palestinske presidenten blir avvist av israelerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til den såkalte Midtøsten-kvartetten erklærer den palestinske presidenten Yasser Arafat sin forpliktelse til en total våpenhvile med Israel.

Arafat knytter imidlertid visse betingelser til en slik våpenhvile. En av betingelsene er at en internasjonal fredsstyrke blir satt inn for å støtte håndhevelsen av det såkalte veikartet for fred mellom israelere og palestinere.

Men Israel har allerede forkastet tanken på en slik styrke, og israelske talsmenn avviste mandag Arafats initiativ som et knep for å unngå utvisning.

Medlemmene av Midtøsten-kvartetten - USA, EU, Russland og FN - skal møtes fredag i New York i et forsøk på å gjenopplive fredsplanen. Møtet vil finne sted i forbindelse med generaldebatten i FNs hovedforsamling.

Veikartet krever nedtrapping av voldshandlingene, avvæpning av militante palestinske grupper og stans i utvidelsen av de israelske bosettingene i palestinske områder, fram mot opprettels e av en palestinsk stat i 2005.

I går møttes representanter for israelerne og palestinerne i New York for å diskutere seg fram til en ny oppskrift for fred i Midtøsten. Blant dem som deltok på møtet var Yasser Arafats bror Fahti Arafat, som er leder for Palestinsk Røde Kors, og Yasser Abbas, sønnen til palestinernes tidligere statsminister Mahmoud Abbas, skriver den arabiske avisa Asharq al-Awsat.

(NTB-Reuters)